KRISTIANSAND: Før fredagens forestilling i Kilden var Ingrid Aarsland (17) akkurat så nervøs som man bør være før en premiere. Hun er klar over at "Reisen til julestjernen" står sterkt i folks bevissthet.

— Den er tradisjon. Mange har sett den julaften og kjenner filmen fra barndommen. Derfor setter de også stor pris på historien, sier Aarsland, som forteller at personen hun skildrer i forestillingen er fryktelig snill.

— Sonja er et godt menneske, men kanskje litt naiv. Jeg har aldri hatt en så stor rolle som er så utfordrende. Den er så utfordrende at det er skummelt, og da blir det samtidig gøy, sier 17-åringen, som har spilt for enda flere publikummere tidligere. Hun har nemlig vært med i "Kaptein Sabeltann" i tre år.

— Det er ikke mengden som er skummel, det er forventningene dehar om at det skal være bra. Og når det er premiere kommer det anmeldere også.Det har jeg tenkt mye på, og vært ganske nervøs for, sier Aarsland.

Moderne

Per Kullerud har rollen som "Nissefar" og han omtaler seg selv som "veldig kristiansander". Derfor er han glad for å ha fått muligheten til å forme karakteren sin som en sørlending.

Per Kullerud backstage før forestillingen. Foto: Jan Frantzen

— Jeg har fått lov av instruktør Ingrid Forthun til å lage en Kristiansands-nisse. Hun skjønte ham kanskje ikke helt i begynnelsen, men jeg fikk gjøre det fordi jeg hadde tro på det. Det er fint å ha den friheten, og dette er en fantastisk rolle å gjøre, sier han.Ingrid Forthun er klar på at alle som er involvert i forestillingen må få sette sitt eget preg på den.

— Da blir det best. Det er min erfaring. Min måte å gjøre det på er å skape vakre bilder og en emosjonell historie. Dette er jo en feelgood-historie, hvor det lønner seg å være snill – godheten seirer. Men likevel skal det være noen slemme grever og onde hekser, så jeg vil gjerne ha litt action også. Litt snøstorm og litt pyro og sånne ting. Jeg vil ha et stort spenn med mange menneskelige følelser. Og humor. Det er viktig, sier hun.

Eget preg

Forthun er ikke redd for at folk skal forvente at forestillingen ligner filmen alle har et forhold til.

Teatersjef og instruktør Ingrid Forthun på vei til premiere. Foto: Jan Frantzen

— Nei, ikke i det hele tatt. Det er noe annet med teater, det er denne livefølelsen som er så spesiell. Man får kjøtt og blod, levende mennesker levende rett foran seg. Det kan godt hende at noen har filmen i bakhodet når de kommer inn her, men det plager ikke meg, sier hun.- Hvorfor er "Reisen til julestjernen" så populær i Norge?

— Det er et moderne eventyr med et godt budskap: Det lønner seg å være ærlig og det lønner seg å være sann mot seg selv, følge sin indre stemme og hjelpe andre. Det er en historie som ender godt, og det trenger vi kanskje, sier Forthun.