ARENDAL: — Jeg vil si to ting: Pass på poesien. Og: Tusen takk for pris, sier Øystein Hauge, idet han mottar Sørlandets litteraturpris på Arendal bibliotek.

Etter at over 1300 publikumsstemmer hadde blitt talt opp, vant Hauge prisen for beste skjønnlitterære bok med diktsamlingen "Predikanten", i kamp med Tiril Valeur og Gunstein Bakke. Boken handler om en vekkelsespredikant og oppvekst i Indre Agder på 60- og 70-tallet. Også Hauges egne minner fra Vegårshei dukker opp.

På tide med poesi

Før prisen ble delt ut, gikk Hauge kraftig ut i Fædrelandsvennen og mente det var på tide med en poesivinner. "Nå det min tur!", sa han. — Du fikk viljen din?

— He-he, ja, jeg gjorde visst det. Og det er fint for poesien. Det er snart ti år siden Sørlandets litteraturpris gikk til en poet. Så i all beskjedenhet: Det var greit at det ble poesi i år. Kanskje kan prisen være med på å få flere til å lese dikt også. Lesere trenger å bli minnet på at poesien finnes, nå som bokhandlere ofte gjemmer den bort i reolene sine, og forlagene satser mer og mer på krim. Det må jo gå på bekostning av noe, som poesien, sier han.

Stort Nansen-arbeid

Harald Dag Jølle fra Lyngdal vant Sørlandets litteraturpris i kategorien sakprosa med boka "Nansen", i kamp med Cornelius Jakhelln og Håvard Rem.

Dette skrev juryen om Jølles bok: "Han har skrevet den bredest anlagte og mest leseverdige biografien om polarhelt og nasjonal strateg Frithjof Nansen. Bind 1 utkom i Nansen-året 2011 og aktualiserte Nansens mot både i isødet og som svært viktig strateg i vår nasjons moderne fødsel".

NANSEN-BOK: ?Første bind er en avsluttet bok, så å få pris nå gir meg en ekstra glød når jeg jobber med min neste bok om Nansen. Det viser at andre setter pris på boka, sier Harald Dag Jølle, som mottok Sørlandets litteraturpris på Arendal bibliotek i går. Foto: Torstein Øen

Forfatteren er allerede i gang med andre og siste bind om Nansen. — Du får pris når du er halvveis i arbeidet om Nansen. Legger det press på neste bind?

— Ja, klart det, men det er bare oppmuntrende. Første bind er en avsluttet bok, så å få pris nå gir meg en ekstra glød når jeg jobber med min neste om Nansen. Det viser at andre setter pris på det arbeidet jeg gjør, sier Jølle.

Ikke lei polfareren

Nå jobber han med kildematerialet til neste bind om Nansen som kommer i 2013. Denne gangen skal han blant annet skrive om Nansens forsøk på å være skjønnlitterær forfatter. Polarhelten har den nest største samlingen på Nasjonalbiblioteket, kun Bjørnstjerne Bjørnson har større, og arbeidet med å gå gjennom alt er enormt. Men Jølle er ikke lei av polfareren ennå, lover han.

— Nei, det skal holde helt inn. Nansen er en såpass spennende person at det går bra. Jeg ville ikke bare skrive om hans vitenskapelige studier, men også om hans søken etter svar. Som han selv sa: "Jeg ødelegger livet mitt ved å gjøre det til én lang arbeidsdag", sier Jølle om polarhelten.