— Jeg har alltid hatt en veldig god følelse når det gjelder å komme hjem til Åmli. For å treffe familie og venner, og ikke minst: Se rundt deg. Det er bare helt fantastisk her, sier Jonas Alaska, da vi treffer ham på festivalområdet noen timer før han skal gjøre sin første skikkelige konsert i Åmli siden suksessen med debutplata i fjor.

Tyvstartet i går

Det var hans far, Trond Aslaksen, som tok initiativet til Heimover-festivalen, på tross av at lille Åmli, med sine 1800 innbyggere, kanskje ikke er det mest naturlige stedet for en festival.

— Det er fantastisk at de har fått det til. Jeg husker da pappa fikk ideen og ringte rundt for å forhøre seg om folk var gira. Og det var de virkelig. Men det er mye jobb, så det er stort å stå her og konstatere at de har fått det til, sier Alaska, som allerede i går tyvstartet festivalen med noen låter i Bakgården i Åmli sentrum.- Det var ganske rått, med bestefar i billettluka og kjentfolk i publikum, sier 24-åringen, som alltid er nøye med å få frem hvor han kommer fra. Og det er ikke for å være høflig, forklarer han.

— Det er bare essensielt for meg hvis jeg skal snakke om låtene mine, å forklare at det å vokse opp i Åmli trigget mye kreativitet i meg. Det er et lite sted og man har følelsen av at man kjenner alle. Hvis man vil få til noe her, så er veien kort. Hvis man har lyst, så får man ting gjort. Det var viktig for meg, sier Alaska, som naturlig nok begynte å lengte etter noe større da han ble tenåring.

Åmli og New York

— Da jeg var veldig ung trivdes jeg veldig, men da jeg ble 15-16 kunne jeg ikke vente med å dra, sier han.

Og Alaska dro. Men ikke så langt. Til hybel i Tvedestrand. Og så videre ut i verden. Trondheim, Oslo og Liverpool. Og deretter: Debutplate, kritikerhyllest og spellemannpris. Men at man helst ikke blir profet i eget land, kjenner ikke Alaska til.

— Jeg føler at jeg har fått fantastiske tilbakemeldinger fra folk i Åmli. Og det er viktig for meg. Det er viktig at folk hjemme liker det jeg gjør, sier han, og forteller at han ønsker å tilbringe mer tid her i årene fremover.

— Jeg har veldig lyst til å bo i New York, men jeg har veldig lyst til å ha et landsted her nede også. Jeg håper på begge deler en dag. For det er ingen tvil om at det blir deiligere og deiligere å dra hjem en tur. Heimover, smiler Alaska.