— Dette var meget tydelig og nyttig, sier Erling Valvik. Cultiva-direktøren møtte fredag formiddag 53 kulturaktører på Aladdin til dialogmøte i regi av Cultiva og Kristiansand kommune. Foruten innlegg fra de regionale kompetansesentrene Sørf, Sørnorsk filmsenter, Rosegården, Norsk forfattersentrum og Agder Kunstsenter, fikk Cultiva-direktøren minst to tydelige beskjeder:

Den ene er at ønsket om et kompetansesenter for scenekunstnere nå er overmodent. Den andre er at aktører fra både film- og musikkbransjen svært gjerne ser et produsent-studium på Universitetet i Agder. Der har Cultiva blant annet tidligere fått på plass et studium i musikkmanagement.

Scenekunst Sør AS

Mens det allerede finnes fem regionale kompetansesentre hvor Cultiva har bidratt til opprettelsen av flere, mangler det fremdeles et kompetansesenter for scenekunst hvor profesjonelle skuespillere, dansere, regissører og produsenter kan forenes. Ole Bernt Tellefsen, nestleder i Norsk Skuespillerforbund Sør, holdt et entusiastisk innlegg hvor han snakket varmt for opprettelsen av et Scenekunst Sør AS:

På en løpeseddel som ble delt ut på møtet har aktørene bak laget en utførlig skisse både til virkeområde, eierskapsmodell og organisasjonsform.

— Kommunen må først si at det er interessant å opprette et slikt senter, og så kan vi eventuelt være med på det, sa Erling Valvik etter møtet.

Den andre ideen som ble tatt opp av flere var ønsket om å opprette et produsentstudium på UiA. Det var Imperiet-sjef Jørgen Skauge som først nevnte det, og da tok det til dels fyr i forsamlingen:

Lovte godt

— Ja takk! Det er et ekstremt behov for en produsent-utdanning på Sørlandet. De som tar slik utdanning på for eksempel Lillehammer vender slett ikke tilbake til Kristiansand, sa Sørnorsk Filmsenters Kirsten Bonnén Rask. Hun var slett ikke alene om å ønske seg opprettelsen av et studium som kan være nyttig innenfor både musikk, film og teater. Tilbakemeldingene fra både Valvik og instituttleder Merete Elnan på Institutt for visuelle og sceniske fag på UiA lovet godt for fortsettelsen:

— Ja: det MÅ bli et senter for scenekunstnere i Kristiansand, sa Elnan.

Snart mer penger

Etter å ha ligget i dvale siden pengesekken ble midlertidig snørt igjen for et par år siden, er Cultiva i ferd med å gjenoppta den løpende dialogen med kulturaktørene fondet er til for.

— Bufferkapitalen må opp i 200 millioner kroner før vi kan begynne å dele ut penger igjen, og i juli var den på 110 millioner kroner. Et stalltips kan være at vi er i gang igjen med bevilgningene i 2015, og da må vi begynne prosjekteringsarbeidet i løpet av neste år. Det kan være snakk om 40-50 millioner kroner i friske penger hvert år, og det er mye i en liten by som Kristiansand, lokket Valvik da han innledet møtet.

Mange av innleggene handlet om pengemangel:

— Ennå etter seks år er hovedmålet vårt fremdeles å få på plass en forutsigbar finansiering, sa Kjetil Nordhus fra Sørf. Han ba Cultiva revurdere det vedtatte prinsippet om ikke å bevilge rene driftsmidler.