SCENEN: Gijs Mans glemmer alt arbeidet når han ser bandet gå på scenen på Pir 6. Foto: Torgeir Eikeland

KRISTIANSAND: — Jeg tenkte at "nå er det endelig på tide å gjøre noe annet i livet mitt". Jeg hadde fått mer enn nok av musikkindustrien, sier Gijs Mans (35).

Men den nye sjefen i arrangørforeningen Trashpop ser alt annet enn lei ut der han sitter utenfor Pir 6. Det var forrige uke hollenderen tok over for Mads Hatlevik som daglig leder, etter at han hadde bodd i Kristiansand siden november i fjor.

— Da jeg kom hit hadde jeg jobbet i seks år ved spillestedet Perron 55 i Venlo hvor den største scenen tar 300 mennesker. De siste to årene hadde jeg ansvaret for personale, drift og økonomi, sier Mans.

Magnetisk

Trashpop tør være kjent som arrangørforeningen som siden 2004 har etablert seg som scene for både halvkjente og ukjente band, enten de kommer fra Italia, USA eller Kristiansand. Den drives ved hjelp av frivillig arbeidskraft, og de siste par årene har Pir 6 fungert som fast spillested for de 60 - 80 konsertene Trashpop setter opp hvert år.

Det var en av disse konsertene som i vinter trakk Gijs Mans til seg slik en utelampe trekker til seg møll.

— Jeg gikk på Trashpops konsert med Sleep Party People, for dette er et band jeg liker. Så begynte jeg å snakke med folk. Ikke lenge etter var jeg blitt vikar for den frivillige-ansvarlige i Trashpop, flirer han. Sammen med lederskiftet, har Trash Pop også valgt nytt styre. Det består av følgende navn:

Kristine Knapskog, Jon S. Lunde, Terje Dragseth, Eli Van der Eynden, Even Heen og Mads Hatlevik

Glemmer sulten

— It's the love, sier Gijs Mans. Norsken sitter ennå ikke godt nok til å forklare hvorfor han likevel ikke klarte å gi slipp på konsertvirksomheten.

— Du kan jobbe hele dagen, og du kjenner hverken sult eller tørst. Og når bandet går på scenen glemmer jeg alt arbeidet. Da kjenner jeg et rush, smiler Gijs Mans. Han får 20.000 kroner for jobben for hver sesong.

Det var sammen med sin trønderske kone han kom til Kristiansand. Etter å ha bodd sammen i ti år i Nederland hadde paret bestemt seg for å flytte til Norge fordi hun hadde søkt og fått en jobb.

— Trashpop er en viktig aktør i Kristiansands kulturliv, ikke bare som konsertarrangør men også som pådriver for utviklingen i musikklivet. Kjenner du de lokale forholdene godt nok som utlending?

Vil være uavhengig

— Ja, jeg finner veien til de riktige institusjonene som Sørf og kommunen, og jeg sitter ikke og venter på at ting skal skje. Jeg har også med meg en filosofi som går ut på at vi i størst mulig grad skal drive virksomheten slik at vi er uavhengige av offentlig støtte. Jeg vet at det er vanskelig å oppnå, men vi må etterstrebe å drive butikken så godt at dette blir mulig, sier Gijs Mans.

— Hva blir høydepunktet for deg i høstens Trashpop-sesong?

— Motorpsycho 19. september. Dette er et band jeg har vært tilhenger av i åtte år, så det er en drøm som går i oppfyllelse når jeg kan sette dem opp som noe av det første jeg gjør.