ARENDAL: — Det er mye sanseløs drikking, folk ligger døddrukne rundt omkring. De er veldig unge og veldig tent på at de skal ha det gøy, sier leder for narkotikaavsnittet ved Arendal politistasjon, Asbjørn Røed.

Røed er på politistasjonen på festivalområdet, og forteller om opptil ti sivile politifolk og tolv uniformerte som er til stede hele uka.

— Vi kan aldri bli mange nok. Det er 10.000 mennesker på campen, og det er vanskelig å få oversikt, sier Røed.

Effektive hunder

Når det gjelder narkotika får han imidlertid god hjelp av tre hunder, som hittil har sørget for tre beslag.

— Hundene er effektive, de reagerer kjapt. De tar nitti prosent av alle vi pågriper, sier Røed.

Han forteller at henvendelsene går i ett hele dagen, men at det først og fremst dreier seg om tyverier. Narkotika mener han er et større problem på andre festivaler.

— Vi har gjerne rundt 50 pågrepne og 75 narkosaker i løpet av uka. Med så mange mennesker i den aldersgruppen til stede, så er ikke de tallene så ille. Vi jobber hardt for at Hove ikke skal bli et rekrutteringssted når det gjelder narkotika, sier Røed.

Han innrømmer imidlertid at enkelte stoffer kan være vanskelig for hundene å oppdage.

— Det er en del syntetiske stoffer som er vanskeligere å ta, som for eksempel kokain, som det nesten ikke er lukt i. Det samme gjelder en del tabletter. Vi må være åpen for at vi går glipp av en del av det, sier Røed.

Lite vold

Vold er det lite av på Hove. Så godt som ingenting, forteller Røed. I fjor var det to voldtektssaker på området, og Røed frykter det er en del av den type saker, som aldri blir anmeldt.

— Tidligere har vi opplevd at vi ikke blir varslet, men at saker kommer frem i ettertid. Den type saker er vanskelige å anmelde, fordi det ofte er kjent gjerningsmann. Dessverre skjer det nok en del sånne ting som ikke blir anmeldt.

Politistasjonen på Hove åpner ikke før kl 14 om ettermiddagen, og mellom kl 04 og kl 14 er det ikke politi på området. Røed innrømmer at det er ugunstig.

— Det har med penger å gjøre. Dessuten er det ferietid, og halve styrken er på ferie. Det er litt skummelt, ideelt sett burde det være politi her hele tiden. Området her er tross alt som en middels norsk by, sier Røed.

Mye gnagsår

Medic Sør står for den medisinske hjelpen på Hove. De har to stasjoner, en i festivalområdet og en i campområdet. Førstehjelper Kjetil Forsetlund er enig med Asbjørn Røed i at narkotika ikke er det største problemet.

— Jeg vil påstå det er lite, i forhold til hva man for eksempel opplever i Arendal. Vi ser mye oftere at folk har fått for mye å drikke, sier han, og slår fast at det også er minimalt med vold. Først og fremst går det i gnagsår og utmattelser. Skulle noen trenge lege er imidlertid han kun til stede i området fra kl 16 hver dag.

— De fleste av de som er her er fagpersonell i de akuttmedisinske tjenestene, og vi ser pasientens behov. Trenger noen lege utenom den tida, bruker vi legevakt, sier Forsetlund.