Det er 50 år siden de første episodene ble spilt inn. TV-serien dufter fortsatt av sjø og sommer. Bare navnet — «Saltkråkan» - gir auditive flashbacks til tollepinneknirk og til årer som treffer sjø.

Pluss et insisterende «Farbror Melker, vet du hvaaa?», naturligvis. Nå sendes nok en reprise i både svensk TV og påNRK.

Fire barnebarn har hun fått. Louise Edlind Friberg har sluttet i politikken, men fortsetter som skuespiller. Foto: Privat

— Avtaler fantes ikke- Det var veldig morsomt å spille inn både TV-serien og filmene, en fantastisk tid. Jeg vil absolutt ikke være bitter. Men om sant skal sies, ble vi barna litt lurt på lønnen, sier Louise Edlind Friberg til Aftenposten.

Hun var 16-17 år da hun første gang spilte farbror Melkers eldste datter, Malin, skriver Aftenposten.no.

Produksjonsselskapet Svensk Filmindustri kjøpte opp Artfilm, som laget «Saltkråkan», og har tjent millioner på Astrid Lindgrens historie. MenMaria Johansson(Tjorven),Stephen Lindholm(lille Pelle) og Louise Edlind Friberg kom ikke spesielt godt ut av det.

Edlind Friberg fikk 2500 kroner for en hel sommers jobb - tolv episoder. Selv om det var mye mer penger da enn nå, var summen knapp etter datidens mål.

Våre foreldre syntes la mest vekt på at dette var en morsom ting å være med på for oss unger

— Det fantes ingen stadardavtaler for barneskuespillere den gangen. Våre foreldre syntes vel lønnen var akseptabel og la mest vekt på at dette var en morsom ting å være med på for oss unger, sier Edlind Friberg i dag.

Om hun hadde fått en krone for hver reprise som er sendt og litt bedre betalt for alle DVD'ene som er solgt, hadde hun hatt betydelig større bankkonto.

Torsten Lilliecrona spilte «farbror Melker», Kajsa Dandenell spilte «Skrållan». Foto: Leif R. Jansson, Scanpix

— DVD-salget har gitt meg maks 4000 kroner pr år, sier hun.

Krim og fæle kvinnfolk

Kvinnen som så mange har vært avstandsforelsket i - tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre innrømmet sin forelskelse på svensk radio for litt siden - gikk glipp av endel filmroller den første tiden etter «Saltkråkan».

— Folk forbandt meg for mye med Malin.

Men etterhvert løsnet det, på både lerret og scene. Hun spilte mot tøffingen Steve McQueen i «Le Mans» og husker ham som en sympatisk fyr. Norske TV-seere fikk et gjensyn med henne i påskekrimen «Dødelig kjemi» i 1992. Mer krim ble det i miniserien «Mordene i Sandhamn» basert påViveca Stens bok.

Etter debuten som den eiegode Malin setter hun stor pris på mørkere roller:

— Det er ganske flott å spille bitre, fæle kvinner, skal jeg si deg - livet er jo så mangslungent. En slik rolle hadde jeg i stykket «Hotet» («Trusselen» på norsk) på Komediteatern på Gröna Lund - herlig!

Og om filmskaperne får pengene på plass, spiller hun snart i familiedramaet«Stugan i skuggan».

Er fortsatt «Malin»

Mindre kjent er hennes politikerkarrière. Hun har representert Folkpartiet i Riksdagen og vært vara til EU-parlamentet, har fartstid fra byrådet i Stockholm og kulturkomiteen samme sted.

— Engasjementet tar aldri slutt, men jeg har avviklet de politiske vervene. Nå er jeg styreleder i Strindbergmuseet her i Stockholm. Vi ser forresten ofte til Norge, der jeg synes Ibsenmuseet er et forbilde, sier Louise Edlind Friberg.

Alle ser fortsatt "Malin" i meg, og det gjør at folk møter meg med enorm positivitet

Nylig var hun og de andre skuespillerne tilbake på «Saltkråkan»s innspillingssted, øyen Norröra utenfor Norrtälje. Der feiret de TV-seriens 50-årsjubileum. Alle har gode minner fra disse sommerdagene i 1963. — Det er litt synd at dette pengespørsmålet kommer i forgrunnen, for egentlig var «Saltkråkan» en fantastisk opplevelse. Alle ser fortsatt Malin i meg, og det gjør at folk møter meg med enorm positivitet. Det er et privilegium, sier Edlind Friberg.

Nå for tiden har også barn skikkelige lønnsavtaler, bekrefter det svenske Teaterförbundet overfor Aftenposten. Om en serie produseres av et eksternt filmselskap og siden selges til svensk TV, får alle skuespillere, også barn, en andel av produsentens inntekt - såkalt royalty.

Dersom Svensk Television er samprodusent, får skuespillerne en slant pr reprise eller for den tid en episode ligger ute på nett.