I alt ni filmer kjempet om nominasjonen. De fem som gjenstår er «Tanna» (Australia), «Under sanden» (Danmark), «Min pappa Toni Erdmann» (Tyskland), «Forhushande» (Iran) og «En mann ved navn Ove» (Sverige).

«It's Only the End of the World» (Canada), «Paradise» (Russland) og «Løvetannbarn» (Sveits) falt også ut.

De 89. Academy Awards deles ut i Dolby Theatre i Los Angeles søndag 26. februar.

– Ikke lei meg

«Kongens nei»-regissør Erik Poppe er ikke spesielt skuffet over utfallet.

– Hadde jeg vært yngre, og hadde jeg hatt andre gitte forutsetninger, hadde jeg blitt skuffet og lei meg. Men jeg var forberedt på alle løsninger, forklarer Poppe til NTB.

Han påpeker at «Kongens nei» egentlig ikke var tiltenkt et internasjonalt publikum, og at den allerede er solgt til en rekke land.

Det er særlig portrettet av en leder som tar ansvar for folket sitt, og setter folket før sin egen sikkerhet, som gjør at filmen har blitt lagt merke til i utlandet, mener Poppe.

– Det har truffet amerikanerne midt i hjertet, og den treffer sikkert flere også, sier han og legger til at regissørtilbudene strømmer inn.

– Men jeg insisterer fortsatt på at jeg er en norsk filmskaper, understreker han.

Tyldum med

Men om Poppe er ute, er hans norske kollega Morten Tyldum med, riktignok ikke med en norsk film, men sin første store Hollywood-produksjon etter at Los Angeles ble hans nye hjemby.

I 2015 kunne han innkassere en Oscar for sin internasjonale debut «The Imitation Game». Nå får han sjansen igjen med «Passengers» som er nominert i kategoriene beste produksjonsdesign og beste filmmusikk.

For to år siden var «The Imitation Game» nominert i hele åtte kategorier, men vant altså bare i én – for beste tilrettelagte manus ved Graham Moore.

«La La Land»-rekord

Musikalen «La La Land» fikk hele 14 Oscar-nominasjoner, et rekordhøyt antall som bare deles med «Titanic» og «Alt om Eva».

«La La Land» er blant annet nominert til beste film. De to hovedrolleinnehaverne Ryan Gosling og Emma Stone er nominert til beste mannlige og beste kvinnelige hovedrolle.

To av sangene fra produksjonen er nominert til beste sang og den er også nominert til beste regi, kinematografi, produksjon, kostyme og lyd.

Oscar-nominasjonene ble kunngjort tirsdag, to uker etter at «La La Land» tok sju av sju mulige priser under Golden Globe-utdelingen.

Sci-fi-filmen «Arrival» og spillefilmen «Moonlight» fikk begge åtte nominasjoner. (©NTB) (©NTB)