Forlag: Aschehoug

Boka har et språk som forsøker å sprenge språkets grenser.

Straahlbox er en gjennomgående ordstrøm som trekker leseren med inn i dragsuget av intense filosofiske og språklige utlegninger og grenseoverskridelser. Ordflommen kan på noen muligens virke utmattende, på undertengene hadde den en mer suggererende effekt.

Forfatteren har mottatt flere priser for bøkene sine. Straahlbox bygger på romanen Inn fra 2006. I boka følger vi personer på reise bort fra det siviliserte samfunnet, enten ved at de støtes ut eller ved at de selv velger å leve som «bomser» og lignende. Lund beskriver hvordan de sosiale utstøtelsesmekanismene fungerer, hvor enkle de er, og hvordan ubetydelige tegn kan føre til utstøtelse.

Menneskene er på reise, på leting etter mening, noe større å knytte seg til, en enhet. På en særegen måte vever Lund sammen kropp og teknologi i et språk som forsøker å sprenge språkets grenser. Utforskning av rammer er et viktig stikkord for menneskene som inntar straahlbox, samtidig som denne utforskertrangen blir latterliggjort ved at den foregår inni dette straahlbokssystemet som har sine egne massive vegger. Det ironiseres både over det akademiske språket ved at det holdes lange og til tider svært humoristiske enetaler med referanser til filosofi, kjønnsteori og semiotikk. Lund harselerer med våre forestillinger om det intellektuelle, og hvordan det i akademia foregår et maktspill og stadige skifter om hvilke ideer som regnes som populære.

Straalbox er et forsøk på å avdekke makten i de strukturelle og materielle betingelsene vi lever under. Her avsløres de faste strukturene vi tar for gitt, det være seg både språklige og idémessige. Samtidig forsøker menneskene å bygge opp alternativer, og innta nye rom og nye sfærer. Dette fører igjen til at nye strukturer og rammer dannes og det hele går i oppløsning og ender i «skrotløkkefilosofi» eller uendelig tomhet.

Trass i den gjennomgående ironien skildrer boka outsiderne, skjebnen til de stigmatiserte som aldri nådde opp, eller fikk aksept for den de var. Under ironien ligger den menneskelige sårbarheten, frykten for å bli misforstått eller latterliggjort som gjør at man trekker seg inn i seg selv.

Boka er inndelt i to deler. Den første handler om utforskningen, konstruksjonen og deretter dekonstruksjonen av straahlbox. I den neste delen reiser vi videre innover og innover til selvet forsvinner inn i tegnteknologien som gjennomstrømmer alt. Her sammensmeltes menneskene mer og mer med teknologien og blir en slags cyborg-mennesker. Å la seg gli inn i Lunds bevissthetsstrøm er langt fra oppløftende. Det er også til tider svært krevende å holde seg flytende og ikke drukne i fossefall av nyord og tankeeksperiment. Likevel føles det som om man er med på et nødvendig, innsiktsfullt og opplysende eksperiment.