Anastasia lever et nøytralt, neddempet studentliv og leser engelske kjærlighetsromaner fra 1800-tallet. Hun er 22 år, jomfru, og aldeles uutprøvd i livet. En dag oppdages hun av en rik og suksessfull, men plaget og mørk mann – Mr. Grey. Han prøver å holde seg unna henne, men klarer det ikke; det er bare noe ved henne. Særlig når hun biter seg i underleppa, noe hun gjør stort sett hele tida. "Don't bite your lip," sier Mr. Grey alvorlig, gjentatte ganger. Til slutt gir han etter, og tar Anastasia, tross hennes uskyld, med til sex-slottet sitt. Denne karen driver nemlig ikke med vanlig "vaniljesex"; han er tilhenger av rollespill og leketøy, og han vil være Anastasias "dominant". Selv har han vært "den underdanige" i mange år med en eldre kvinne. Anastasia blir betenkt. Mr. Grey gir henne multiorgasmer, men han vil ikke være kjærester. Han vil ha formelle forhandlinger om hvor grensene skal gå, underskrift på samtykke, og aller helst en sexslave. Kommer hun til å miste seg selv i alt dette?

"Shades of Grey" er en fantasi, lagd for drømming. Sexen, mannen, måten – Anastasia skytes så høyt opp over skyene at man som leser enten må hoppe av, eller gi seg hen. Alt er bomull. Og SM-aspektet skaper ingen skarpe kanter, men bidrar heller til hengivenheten. Litt som i "Black Swan" når de sorte vingene og onde kreftene tar overhånd – og det bare kjennes fantastisk. Spill og smerte, vondt er godt, osv. Britney, Belle i "Twilight", Lolita – Anastasias figur blander seg med andre "kinky" kulturfenomener, og forsterker elementer av dominans og underkastelse til stede i enhver relasjon.

Det som skrenser for min fantasi, er at forfatteren skriver på babyspråk. De saktegående tankene til Anastasia, de timeslange "prosessene" hun trenger for å døyve et lite stykke informasjon, de irriterende metaforene (min indre gudinne ...) og uttrykkene "crap", "oh my" og "holy cow" som skyter luften ut av alt hun føler. Markedet for denne litteraturen finnes – boken er solgt i sjeldne 20 millioner eksemplarer – men sexy drømmeskriverier fortjener å bli, og har blitt, skildret evigmange ganger bedre enn dette. Følgelig popper nå det frem lister rundt om på verdensveven med hotte boktips, de heter: "Bøker du bør lese i stedet for "Shades of Grey"".