Dette kan vel kalles årets norske juleplate. I alle fall når vi snakker om kjendisfaktor og mulig høyt salg. Ekteparet fra Vestlandet får til det de prøver på.

Her er lite av pompøsiteten og det svulstige som mange liker ved artisteriet til Sigvart Dagsland, og som noen misliker. Han bruker aldri sin stemmeprakt fullt ut; det holder med noen oooah oooah noen få ganger. Ellers synger han stort sett lavmælt og behersket. Det gjør også Karoline Krüger. Dermed har dette blitt til dempet og lavmælt julemusikk i en miks av kjente julesanger og egne komposisjoner.

Paret bestemte seg for hvordan atmosfæren og uttrykket skulle være før de satte i gang med å kreere sitt første duoalbum. Utgangspunktet og referansen har i følge dem selv vært Shawn Colvins versjon av "In The Bleak Midwinter" med sitt folk— og visepreg. De har med andre ord forsøkt å treffe en nerve og finne en levende stemning med delikate vokalinnslag og enkle og organiske løsninger arrangementsmessig. Velkledd og vakkert, men ikke glatt og polert.

Albumets suksessfaktor er atmosfæren som skapes ved hjelp av fargerike blåsearrangementer satt i scene av amerikaneren Rob Mounsey. Lekkert og behagelig. Tangentspiller Torjus Vierli gjør som vanlig sine saker bra sammen med bassist Bjørn Holm og strengespiller Kjetil Steensnæs. Duoen Garness fyller på med vokal, og sammen med produsent Bjørn Nessjø har disse funnet en tone og en stil, og som setter en standard og meisler en helhet preger albumet fra begynnelse til slutt.

Likevel blir det småkjedelig noen ganger. Det skjer når de tolker salmeklassikeren "Stille natt" og gjør tilbakelente versjoner av "O jul med din glede" og "Nå vandrer fra hver en verdens krok". De mest interessante låtene er når Dagsland og Krüger stiller med eget materiale som på "Den mørkeste tida", "Stallsang", "Marias sang" og "Josef". Fine sanger i et flott lydbilde som gir et viktig påfyll i den allerede så fullstappede julesangfloraen.

Totalt sett så er det likevel en varme her som lyser opp og skinner. Sigvart Dagsland & Karoline Krüger utstråler og formidler en ektefølt glede over julehøytiden. De lar de sterke stemmene sine bevege seg i ro og mak. Det kaller vi god smak.