— Jeg hater barn! Jeg hater andres barn. Vil ikke snakke mer om dritt og bæsj, synger Jannike Kruse som er midt i prøvene til «Det perfekte liv» på Kilden.

Se video en fra prøvene i toppen av saken.

Jannike Kruse spiller karakteren Janne. - Hun har ikke barn selv, og føler seg litt utenfor. Hun går bare og venter på at kjæresten skal fri, sier skuespilleren. Foto: Eva Myklebust

I denne scenen prøver karakteren hennes, Janne, fortvilet å få tak i venninnene sine, men de har ikke tid til henne på grunn av barna sine.— Jeg tror ikke at Janne hater barn. Dette er et frustrasjonsutbrudd som egentlig ikke ligner på henne. Hun føler seg oversett, og at barna til venninnene hennes stjeler all venninnetiden som de tidligere hadde, forklarerer skuespiller Jannike Kruse etterpå.

- En vanlig frustrasjon

— Men Jannike Kruse elsker barn, og har to barn. Men jeg kjenner folk som ikke har barn, og som har følt seg utenfor når alle andre bare snakker om barn. Det tror jeg er en spesielt vanlig frustrasjon dersom du er en 37- 38 år gammel kvinne som er den eneste i gjengen uten barn, mener Kruse.

21. januar er det premiere i Kilden med Mia Gundersen, Elisabeth Moberg, Jannike Kruse og Caroline Glomnes Johansen i hovedrollene. Musikalen handler om fire kvinner, alle i ulike faser i livet, som møtes jevnlig på Emmas kafé. Der diskuterer og deler de det aller meste, alt fra hverdagsepisoder til store hemmeligheter.

Kildens teater- og operasal er for anledning gjort om til en stor kafé, med en fullt fungerende kaffemaskin. Her sitter publikum tett på skuespillerne.

Slik ser det ut i Kildens Teater- og operasal. Publikum sitter tett på skuespillerne. Mesteparten av handlingen er lagt til Emmas kafé. Foto: Eva Myklebust

Kjenner seg igjen

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen mener at musikalen er for alle kvinner mellom 15 og 100 år, og for alle menn som prøver å forstå dem.

— Kjenner du deg selv igjen?

— Ja! Straks jeg hørte orginaltittelen, «Mother, Wife and Complicated Life», tenkte jeg at det er meg!

- Det er én uke til premiere. Hvordan går det?

— Jeg gleder meg, samtidig som jeg har litt panikk. Heldigvis er det mange sekunder i løpet av en uke.

- Viktig

Så langt er det solgt rundt 2000 billetter til musikalen. Det har allerede vært publikum på flere av prøvene, og teatersjefen er godt fornøyd med responsen:

Slik ser det ut i Emmas kafé. Foto: Eva Myklebust

— De reagerte på den måten som vi hadde håpet. De har ledd, grått, og følt seg berørt. Mange sa at de forventet at det skulle være morsomt, men ikke så viktig. - På hvilken måte er «Det perfekte liv» viktig?

I en scene må plutselig Kine (Caroline Glomnes Johansen) føde. Hun får da hjelp av Mia Gundersen som spiller Emma. Foto: Eva Myklebust

— Det handler om alt det som det er å være kvinne, om å få barn og takle en karriere, og alt du skal rekke på 24 timer, men som du egentlig skulle hatt 36 timer til, forklarer Nilsen.

Press

I denne scenen har Kine (Caroline Glomnes Johansen) akkurat født, og sier til babyen at hun skal prøve å være en god mor for henne. Foto: Eva Myklebust

— Kvinner er ekstremt presset i sine roller i dag, mener Elisabeth Moberg.- Ja, også tror jeg at kvinner gjør dobbelt så mye som menn gjør, legger Mia Gundersen til.

— Og den tar opp en del ting som ikke så mange snakker om, som frykten for å få barn, sier Caroline Glomnes Johansen.

De fire skuespillerne mener at musikalen gir et godt innblikk i hva det vil si å være kvinne i dag.

- Kjenner dere dere selv igjen i rollene?

— Ja, også har vi brukt mye hverandre og våre venninner for å kunne relatere oss til karakterene, svarer Jannike Kruse.