KRISTIANSAND: — Hei, hei. Velkommen til Film- og TVhuset, sier Bjørn Enes og geleider oss inn på overlegens kontor.

Nå er det ikke slik å forstå at Enes er utdannet lege, men det er den tittelen som står på dørskiltet. Ett av få synlige bevis på at det tidligere har vært en sykestue på adressen Odderøya 42. Overlegen har for lengst pakket ned stetoskopet, og stemningen på huset er alt annen enn militær.

— Her har vi samlet åtte individuelle firmaer som driver med film og tv under samme tak. Til sammen er vi 16 personer som har vårt daglige virke her, forteller Enes.

I november 2004 var han den første som flyttet inn i huset. Enmannsforetaket «Forteller Bjørn Enes» tok kontroll på overlegens kontor. Så fulgte de andre på rekke og rad. Gallion TV AS, Longshot Production Steffan Strandberg, Dokufilm AS, Øien & Bjorvatn TV-og filmproduksjon AS, Fotograf Fred Arne Wergeland, Norgesfilm AS og Artspages AS.

— Nå er det ikke plass til flere her i huset, men det er mange bedrifter som er interessert i å flytte ut her på øya. Antakeligvis blir det enda et film- og TVhus her etter hvert, forklarer Bjørn Enes entusiastisk.

Kraftsenter

Det hele dreier seg om samlokalisering. Et slags «sammen er vi sterke»-prinsipp. Idet de åtte firmaene samlet seg i ett bygg oppsto det Enes beskriver som et kraftsenter for film og tv.

— Alle driver hver for seg, men det at vi jobber i samme bygg gir mange muligheter. Trenger man kreative innspill er det bare å ta turen over gangen. Det er alltid noen som kan komme med råd og tips. De forskjellige foretakene har også lettere for å samarbeide om prosjekter når de jobber under samme tak.

Med Bjørn Enes som guide er tiden inne for en omvisning i Film- og TVhuset. Turen går ut av overlegens kontor og rett over gangen der Frode Vestad driver Dokufilm AS. Han er travelt opptatt med å redigere en tv-versjon av dokumentaren «Russerfangene», men tar seg tid til å si noen velvalgte ord om huset.

— Det er et spennende miljø å jobbe i. Her er det mange mennesker som tenker nytt og annerledes. Det blir lagt merke til langt utenfor Kristiansands grenser, forklarer Vestad.

Stort prosjekt

Det til nå største prosjektet som foregår i den gamle sykestua er det de tre ansatte i produksjonsselskapet Gallion TV som står ansvarlige for. «Familiens Ære» er et konkurransebasert program som skal vises på TV 2 i begynnelsen av 2006. Programmet er ferdig innspilt, nå er det redigeringen som står for tur.

— Det er en stor og langtekkelig oppgave å redigere «Familiens Ære». Vi trodde det var mulig å klare seg med én redigerer, men nå ser det ut til at vi trenger minst et par stykker til. Da er det greit å kunne henvende seg til noen andre her på huset, konstaterer Daniel Marinas i Gallion TV.

Den hjelpen har de fått fra Øien & Bjorvatn Filmproduksjon AS.

— Det er ikke noe poeng i å konkurrere. I det lange løp vil vi tjene mer på å hjelpe hverandre fram, sier Kristin Bjorvatn.

Sammen med Paul-Olav Øien jobber hun i Øien & Bjorvatn Filmproduksjon. De har arbeidet med film og fjernsynsproduksjon i cirka 20 år. De har blant annet produsert «Jakten på det gode liv» og «Familieliv» for TV 2. I andre etasje ligger de to bedriftene som ikke driver med produksjon, Norgesfilm AS og Artspages AS. Førstnevnte driver et digitalt arkiv over norsk film med navnet Filmarkivet.no. Her distribuerer og publiserer de film over Internett.

Artspages arbeider med lisensiering av musikk fra Europa, Sør-Afrika og Kina.

Uten tvil er det et variert og kreativt miljø som holder hus på Odderøya. Fremtidsvisjonen er klar. Det skal skapes en stor film- og TV-industri i Kristiansand.