OSLO: — Jeg har i mange år tenkt mye på hvordan fortellingen om Jesus ville ha utspilt seg om den ble flyttet til en annen tid og et annet sted, sier filmskaper David Åleskjær. Produksjonsselskapet hans, HQ Film A/S, er nå ferdig med poleringen av DVD-versjonen av " Asfaltevangeliet".

Åleskjær er kjent som både forfatter, pastorsønn, rabulist i Vårt Lands spalter og har ofte gjestet talerstoler på Sørlandet med sine ramsalte meninger om kristne og Jesus.

— Det har vært viktig for oss å ikke lage en " kristen-film", men en Jesus-film, poengterer filmskaperen og forfatteren, som selv vokste opp i et predikanthjem.

- Ofte opplever jeg kirkens kultur og Jesus som to helt ulike størrelser med helt forskjellige betoninger, sier Åleskjær i dette intervjuet med fvn.no.

Ble bok først Han har blant annet skrevet mye om brytningstiden mellom kristne miljøer, gatemiljøer i Oslo og sin egen troskamp. Ideen om Asfaltevangeliet ble også først til i bokform, men Åleskjær har nå trukket boken fra markedet.

— I ettertid synes den er et makkverk, men så tenkte jeg at det kanskje lå en liten filmidé i det.

— Du har brukt mange år på filmen. Hva har den kostet i kroner og øre?

— Det er dyrt å være fattig, for å si det sånn. Fordi det har vært så mange forsinkelser på grunn av manglende økonomi, har det ballet på seg. Filmen i seg selv har vel kostet rundt 600 000, men så har det tikket over millionen på grunn av utsettelser.

Kjendiser på rollelisten

På skuespillerlisten figurerer noen av Norges mest profilerte skuespillere. Åleskjær forteller at det ikke var vanskelig å få folk til å stille, selv med beskjedne lønninger.

— Norge er et fint land å lage film i, for her kan en amatør og fersking som meg få med seg hele A-laget, sier han.

Hele skuespillerbransjen stort sett består av ultra-positive ja-folk, mener Åleskjær, og beviser det langt på vei:

I filmen medvirker blant annet Bjørn Sundquist, Tommy Karlsen, Lene Elise Bergum, Brit Elisabeth Haagensli, Espen Thoresen, Sverre Anker Ousdal, Rebecka Hemse m.fl.

Hadde kirken tatt imot Jesus? Åleskjærs budskap er basert på hans eget forhold til troen på Jesus.

— Slik jeg kjenner Jesus ut i fra min egen tro, har jeg klart å lage et godt bilde av hans personlighet. Jeg synes Tommy Karlsen, som spiller Jesus, gjør en utrolig bra jobb, sier Åleskjær.

— Hva ønsker du å si med filmen?

— Jeg ønsker egentlig bare å få igang tanker om det som er ideen bak: Hva ville ha skjedd om Jesus kom til en norsk storby i vår tid? Ville kirken ha tatt imot ham? Jeg mener ikke at filmen min gir svaret på det spørsmålet, den formidler bare en av mange vinklinger man kan ta på denne historien. Men om den får folk til å tenke over hva Jesus egentlig sto for, er jeg glad.

- Får ingenting ut av gudstjenester David Åleskjær klarer på tross av sin tro likevel ikke å identifisere seg med religionen kristendom.

— Nei, jeg har en tro på Jesus. Men jeg føler at den religionen man har laget rundt Jesus, med alle sine systemer og problemstillinger, har fint lite å gjøre med Mesteren fra Nasaret. Jeg får mye ut av å lese i evangeliene i Bibelen, jeg får absolutt ingenting ut av en gudstjeneste eller 90% av såkalte kristne bøker, postulerer David Åleskjær.

— Jeg tror rett og slett ikke Jesus ville ha kalt seg en kristen i 2006. Han har fått nok av predikanter som bruker bibelvers for å unngå enhver kritikk:

— De bruker bibelvers fra GT der det står: ”Du skal ikke røre ved Herrens salvede!” Ut i fra dette har de truet med død og dom over kritikere. Sånt er tull, og basert på en gammeldags presteskap/lekmann-tankegang.

**Manipulasjon

-** Etter at forhenget i templet revna, kan vi si som Paulus: ”Av hans fylde har vi alle fått.” Jesus sa: ”Vokt dere for falske profeter! For mange skal komme i mitt navn, og de skal gjøre tegn og under,” siterer Åleskjær.

— Det er Jesus selv som har bedt meg være på vakt. Hvorfor skal jeg la en predikant gi meg dårlig samvittighet for å utføre en ordre fra Jesus? Jeg tillater ikke lenger at predikanter manipulere meg. De klarer ikke gi meg dårlig samvittighet fordi jeg ikke blindt sluker det de sier, sier Åleskjær.

Se trailer fra filmen