GRIMSTAD: I kveld har det greske dramaet Antigone premiere i Fjæreheia i Grimstad. Skuespilleren Trond Espen Seim (32) skal spille kjæresten, den «trulova», til Antigone.

Prøvene har pågått i tre uker. Seim liker Grimstad. Mest av alt fordi sørlandsbyen har oppfostret to av landets proffsyklister, men også fordi det er en vakker by.

Teaterkarrieren begynte da Seim kom inn på Teaterhøgskolen. At han ble skuespiller mener talentet er en tilfeldighet.

-Hadde jeg ikke kommet inn på Teaterhøgskolen på første forsøk, ville jeg ikke prøvd igjen, sier Seim.

Ung sprett

Han gikk ut fra skuespillerfabrikken i 1996. 24 år gammel var han klar for den store verden. Nyutdannet ble han straks engasjert ved Rogaland Teater i Stavanger.

— Jeg var en ung sprett, høylytt og usikker. Ved teateret ba de meg roe meg ned. Men det var rom for meg i Stavanger. Der kunne jeg lære av de store, samtidig som jeg kunne tilføre dem en ungdommelig energi, sier Seim.

Fire år senere sto han på Den Nationale Scene i Bergen for å ta i mot Heddaprisen. I en alder av 28 år fikk han norsk teaters høyeste utmerkelse for fremragende scenepresentasjon. Men Oslo-gutten ser ikke bort i fra at han hadde egnet seg like godt i andre yrker.

— Hva ville du blitt hvis du ikke hadde kommet inn på Teaterhøgskolen?

— Historiker. Nei, forresten. Jeg ville vært sportskommentator. Det hadde vært gøy, og det er jeg virkelig kvalifisert for, sier 32-åringen som lover å holde seg til skuespilleryrket.

Han har hatt mange og store roller. Skuespilleren har vært innom Rogaland Teater, Den Nationale Scene i Bergen og Nationaltheatret. I ett år fulgte omtrent en halv million nordmenn ham i rollen som politimannen Sverre, i tv-serien «Svarte penger - hvite løgner.»

Sportsgal

Under intervjuet tittet skuespilleren ned på mobilen med unormalt jevne mellomrom.

— Du har kanskje lagt merke til at jeg ser mye på mobilen? Du skjønner at en kompis lovte å holde meg oppdatert på hvordan det går med Thor i Frankrike. (red.anm proffsyklisten Thor Hushovd i Tour de France) Er det greit at jeg ringer og sjekker hvordan det går?

Seim får et nikk og har umiddelbart kameraten på tråden. Han åpner strengt.

— Når jeg ber om oppdatering, er det snakk om hver mil, ikke hver time. Hvordan ligger han an?

Seim avslutter samtalen og legger mobilen med displayet opp ned.

— Jeg pleier å si Grimstad-Norge 3-0. Det er utrolig tøft at både Dag Otto og Thor er fra denne byen. Egentlig så burde jeg sykle opp og ned til Fjæreheia hver dag, smiler Seim.

«Antigone» er et klassisk drama fra antikken om menneskelig storhet og menneskelig begrensning. Stykket er skrevet av den greske dramatikeren Sofokles for mer enn 2000 år siden.

— Folk tror det er vanskelig å følge et drama fra antikken. Men greske tragedier er malt med stor pensel. Konflikten i «Antigone» er helt klar, lover skuespilleren.

Nervøs

Seim gleder seg over å få spille et annet sted enn på en ordinær scene. Han synes steinbruddets enorme scenerom er storslagent.

— Jeg var her i ti minutter for noen år siden. Da jeg kom tilbake nå, var det nøyaktig slik jeg husket det. Det sier noe om hvor sterkt inntrykk stedet gjør. Dessuten har man som skuespiller en helt annen kontakt med publikum når man spiller på et amfi, forklarer Seim.

Han må kunne sies å være scenevant, 32-åringen som har tilbrakt de siste åtte årene på Norges største scener. Men han kjenner fortsatt på premierenervene.

— Det blir aldri helt naturlig å stå foran 800 mennesker med blikkene rettet mot deg. Jeg er nervøs rett før jeg går på scenen, sier Seim og gir plutselig inntrykk av å være én av oss dødelige.

— Hva gjør du for å kvitte deg med spenningen?

— Før hadde jeg faste rutiner som jeg måtte gjennom før forestilling. Men å sykle seks kilometer på ergometersykkel for å roe seg ned, blir jo bare dumt. Det sluttet jeg med, smiler skuespilleren.

Kjendisstatus

Han fikk Heddaprisen i 2000, og i år er Seim nominert til Amandaprisen i kategorien årets beste mannlige skuespiller. Han tilegger ikke prisene for mye vekt.

— En pris er et ålreit klapp på skulderen. Det er først og fremst et signal om at folk i teatermiljøet følger med og liker det du gjør, sier Seim.

Han ser på anerkjennelse som et dytt, ikke en hvilepute.

— En pris eller gode kritikker hjelper lite når man står på scenen og skal prestere. Jeg er god til å stille krav til meg selv, forklarer Seim.

Skuespilleren synes kjendisstatusen er den største ulempen ved yrket han har valgt.

— Det er så mye personfokus at det er til å bli kvalm av. Men det følger med når man stikker fram trynet, kanskje særlig på tv. Hva jeg gjør privat burde ærlig talt være helt uinteressant, sier Seim oppgitt.

Han går likevel med på å fortelle hva han skal bruke sommerdagene til. Forestillingen i Fjæreheia spilles seks dager i uken ut juli. Men da stykket ikke spilles før mørkets frambrudd, har Seim mye tid til rådighet.

— Jeg håper å få låne en båt. Da skal jeg fiske og bade. Det er vel det man vanligvis gjør på Sørlandet? spør Seim entusiastisk.

FilmQuart

Han fikk med seg en dag av Quartfestivalen. Seim har nemlig en av hovedrollene i filmen «Hawaii, Oslo» som ble vist under festivalen.

— Film er helt nytt for meg. Det var en rar opplevelse å være borte fra et prosjekt så lenge før det ble vist for publikum. I mellomtiden har jo andre klippet og limt. Dessuten ser man jo seg selv på lerretet.

— Liker du det du ser?

— Man må forsøke å lære av å se seg selv, ikke uffe og akke seg. Jeg likte filmen godt. Da jeg ikke var på lerretet, turte jeg å snu meg rundt for å se publikums reaksjoner. Det så ut som de likte den, smiler Seim.

Filmen «Hawaii, Oslo» har premiere i slutten av september. Da er Seim allerede travelt opptatt med et nytt prosjekt. Fra høsten skal han ta over det kunstneriske ansvaret for Torshovteatret, en selvstendig scene underlagt Nationaltheatret, sammen med skuespillerkollegene og kameratene Jon Øigarden og Mats Ousdal.

— Det er litt skremmende med ansvar. Jeg synes det er lettere å si hva jeg ikke vil, enn hva jeg vil, sier Seim.

Tenker på Thor

Han vet at det blir hardt arbeid i to år fremover. All energi skal fokuseres rundt Torshov.

— Det er bestevennene mine, Jon og Mads, jeg lar dem ikke i stikken med ansvaret. Teater er livet mitt. Når jeg en gang i blant har tid til å gjøre andre ting, ser jeg på det som en bonus, sier Seim.

De siste ukene i Grimstad har Seim mottatt flere tekstmeldinger fra kompisene. Meldingene inneholder verken råd mot premierenerver eller tips om hvordan spille den perfekte førsteelsker i en gresk tragedie. De skriver «Gratulerer med Thor».