Ivan sitter hos forlagsredaktøren og venter på svar angående manuset som har vært til vurdering. Boken handler om hans opplevelser som utenrikskorrespondent i krigssoner de senere år.

Konsulentene går inn for utgivelse, men på en betingelse: Hele første kapittel som har en svært personlig og selvbiografisk tone, må bort. Det inneholder familiemessig kompromitterende stoff, i særdeleshet for hans far, industrimagnaten John Witt. som nettopp har blitt utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden. Ivan farter mellom New York og hjemlandet mens han arbeider med et nytt første kapittel.

I sin nye roman tar Hermann Willis leseren med bak fasaden til en betydningsfull og vel ansett familie. Kløktig benytter han både vidsyn og vekslende perspektiv for å tegne nære og kontrastfylte bilder av hvert enkelt medlem. Personene trer skarpt frem og avslører seg selv og hverandre. Ivan og hans to søsken har tidligere delvis brutt med foreldrene, men i forbindelse med overrekkelsen av den høythengende æresbevisningen samles de på Grand hotell.

I sterk kontrast til John Witts disiplinerte livsførsel avdekkes mørke sider: Selvmordstanker, narkotikamisbruk, økonomisk svindel.

St. Olav er en velskrevet og allsidig roman. Særlig første del er beriket med pussige og interessante passasjer og innspill¸ for eksempel definisjonen på begrepet chutzpah: Holdningen til en som først dreper sine foreldre, og så går rundt og ber om hjelp og støtte fordi han er foreldreløs.

Kjernen i Willis' anliggende denne gangen dreier seg tydeligvis om pengemakt og moral; for kan et verk som hviler på råtne pilarer aksepteres i overbevisning om at målet helliger midlet?

Hannelore W. Langstrøm

BOK

St. Olav

Forfatter: Hermann Willis

Roman

Forlag: Aschehoug