ARENDAL: — For oss er paraden sommerens største begivenhet, sier Arne Flor mens han varmer opp banjoen sin.

Klokken er snart tolv og det er like før startskuddet går for «Canal Street Parade». Torvet i Arendal sentrum er fylt opp med entusiastiske musikere og nysgjerrige publikummere. Messinginstrumentene er i overtall, men de er på ingen måte alene. Stortrommer, fløyter, banjoer og mer provisoriske rytmeinstrumenter, som brusbokser med erter, er alle på luftetur sammen med sine respektive eiere.

— I paraden er alle velkommen til å være med. Repertoaret er mer eller mindre det samme fra år til år, for da er det flere som tør å henge seg på, sier Tor Asbjørn Grændsen fra Arendal Byorkester.

New Orleans

Melodiene som spilles beskiver Grændsen som «standard New Orleans-låter», men under paraden gjør Arendal dem til sine egne. «When the Saints», «Laughing samba» og «When you're smiling» er noe av det som skal spilles mens paraden sakte men sikkert beveger seg fra Torvet til Pollen.

Lillegaard Trad Band leder an stort og smått av arendalsdistriktets musikanter fra korps og storbandmiljø. Bak dem kommer alle andre som ønsker å være med på moroa. Noen med instrumenter, andre med taktfaste klapp. Fellesnevneren for alle er brede smil. Bluesen er alt fra blå denne onsdagen.

Langs paraderuta står fornøyde publikummere. Det er lagt inn flere stopp slik at alle som ønsker det får høre en sang eller to. Strengt tatt står musikerne mer enn de går, men så er da heller ikke jazzen kjent for å ha hastverk.

Disse stoppene innbyr også til kreativ utfoldelse. Lengst fremme i paraden finner vi Jan Kristian Hansen med en feit sigar i munnviken og trommestikker i hendene. Stikkene brukes først og fremst på trommene, men også på diverse skilt og stolper. På t-skjorten hans står det «Jeg er kreativ!», så det er da endelig godt at han lever opp til utsagnet.

Allsang

Canal Street Parade ender opp i Pollen, der «When the Saints» fremføres som allsang. Stafettpinnen kastes over til Bugge Wesseltoft, Matthew Fox og Torungen Storband som står for den offisielle åpningen av jazz og bluesfestivalen.

Jan Kristian Hansen har spilt trommer i en god time. Sigaren som ble tent da paraden forlot Torvet er nå ikke lenger enn en tommeltott.

— Dette er det femte eller sjette året jeg deltar i paraden, og det blir bare gøyere og gøyere for hvert år som går. I år ble jeg spesielt imponert over de nye, unge menneskene som var med. De blåser jo som de skulle ha spilt i 50 år, forteller Hansen.

En annen fornøyd musiker var «paradesjef» Dag Jonssen fra Lillegaard Trad Band

— Dette var virkelig bra. Vi arrangerte den første paraden i 1997, og dette er den største så langt. På lørdag er det ny parade, og da håper og tror jeg det kommer enda flere.