Det er tid for kirkejubileer, noe som vitner om at det er gått en tid siden den store kirkebyggerboomen i Norge. Hidra kirke fyller 150 år, og dermed kommer boken om dens historie.

Slike bøker gir ofte verdifulle tilskudd til den lokale historieskrivning. Så også med denne.

Boken er på 240 sider og er redigert av Inger Vågen. De første kapitlene tar for seg den historiske utviklingen, fra de eldste spor etter kirke på øya Hidra, vilkårene for kirkens bønder i middelalderen, tida etter reformasjonen frem til 1854, da den nye kirken ble reist, og tiden etterpå. Et par mindre kapitler tar for seg utviklingstrekk i prestetjenesten i prestegjeldet de siste 50 år samt fremtidsvyer.

Så følger en stor bolk med tema-artikler. Vi kan lese om laksefisket ved Napp og strid om fiskeretten, om presteskyss og fisketiende, om residerende kapellaner, om kirkeruter og kirkegang i gammel tid, om arkitekten og kirken, om minnesmerker og gamle graver, om kirkekunsten og om søndagsskolen.

Kirken er tegnet av Christian Heinrich Grosh. Grosch begynte sin karriere som ansatt hos Linstow som tegnet Slottet i Oslo. I 1825 fikk Grosch sin første store oppgave, nemlig Toldboden i Kristiansand. Denne stod ferdig i 1827. Så fulgte sentrale byggverk i Christiania som Fødselsstiftelsen, Universitetet og Barnehospitalet. I Fredrikshald skapte han Immanuelskirken og Latinskolen, og i Arendal Trefoldighetskirken.

Det er registrert hele 79 kirkebygg etter Grosch, og ett av de vakreste står altså ytterst ved havet på Hidra.

Boken er rikt illustrert med både vakre og verdifulle bilder som bidrar til å øke leseropplevelsen. Selv for en som ikke er spesielt godt kjent på Hidra, byr boken på interessant kunnskap og gode leseropplevelser. En kan trygt si at boken om kirken ved havet er en viktig og verdifull lokalhistorisk bok. Hele 17 bidragsytere har vært med på å gjøre boken faglig solid, samtidig som de 17 representerer et stort mangfold i ulike innfallsvinkler og tilnærmingsmåter til stoffet, også det en styrke for boken.

Emil Otto Syvertsen

BOK

KIRKEN VED HAVET

— fra Hidra kirkes historie

Utgitt av Hidra menighet