KRISTIANSAND: Det nærmer seg tiden for årets store barnefilmfestival. Fra 26. april til 1. mai ventes det om lag 15-16.000 besøkende.

I år skal det vises 75 filmer fra 19 land: Nederland, Danmark, Russland, Finland, Israel, Sverige, Tyskland, Singapore, Japan, Frankrike, Chile, Sør Korea, Sør Afrika, Palestina, Storbritannia, Australia, Canada, Spania og Norge. Kronprinsesse Mette-Marit skal åpne festivalen i år, og som åpningsfilmer har festivalleder Danckert Monrad-Krohn plukket ut en norsk kortfilm som heter Ramp og en nederlandsk langfilm — begge får verdenspremiere her.

Må stjele knapper

Den nederlandske filmen heter Lepel og forteller historien om en ung gutt som vokser opp med en helt grusom bestemor som driver knappeforretning. Gutten som for øvrig er et matematikkgeni, blir tvunget til å stjele knapper fra plagg i butikkene.

— Det er en stilisert, humoristisk og grotesk film som minner litt om Roald Dahls historier, sier Monrad-Krohn som også har invitert skuespillerne, regissører og produsenter fra begge åpningsfilmene til festivalen.

Den nederlandske er en av ti filmer i det såkalte hovedprogrammet. Disse ti som ikke har vært vist i Norge før, er personlig valgt ut av festivallederen etter blant annet en rekke besøk på utenlandske filmfestivaler.

— I tillegg får vi tilsendt mange filmer fra utlandet. Barnefilmfestivalen i Kristiansand blir nå lagt merke til internasjonalt, og den regnes som en fin innfallsport til faktisk hele det skandinaviske filmmarkedet, sier han.

Filmpriser

Disse ti kvalitetsfilmene, tre nederlandske, tre danske, samt en fra Russland, Finland og Israel, vil konkurrere om flere priser i år. I tillegg til den kjente Ludi-prisen som utdeles etter avstemning blant publikum, vil det i år bli tre andre priser. Det dreier seg om organisasjonen Film & Kinos nye barnefilmpris på 75.000 kroner, Toya-prisen på 75.000 kroner som gis av Norsk Filminstitutt, samt den internasjonale CIFEJ-prisen som er en ren hederspris og som deles ut på utvalgte festivaler rundt om i verden.

Utenom de ti filmene i hovedprogrammet er det et enormt utvalg av andre filmer, både spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Gjensyn med en del norske klassikere blir det også - blant annet Kamilla og tyven som er laget i Kristiansand og som ikke har vært å se på mange år.

For ungdom

I fjor ble det for første gang laget en egen serie for de aller største på festivalen. «Absolutt ungdomsfilm» fortsetter i år med fire nye filmer som passer for dem på 14 år og oppover. En av filmene er svenske Fjorten suger som ifølge festivallederen beskriver «puberteten satt på spissen». Hovedpersonen er ei jente som oppsøker et miljø med noe eldre ungdommer. Hun havner på fest, blir helt utrolig beruset og blir voldtatt av en av brorens kamerater. Senere møter hun heldigvis en ganske så hyggelig gutt.

Verksteder

Men som vanlig på Barnefilmfestivalen handler det nesten like mye om å lage film som å se film. En lang rekke filmverksteder vil være i sving hele tiden. Noen av dem har vært arrangert på festivalen tidligere og andre er nye. Filmeksperten Knut Eide kommer nok en gang for å lede det store filmverkstedet som i løpet av en hel uke skal lage festivalens egen animasjonsfilm. Dessuten blir det mange andre verksteder i blant annet lokalene til Sørlandets Kunstmuseum. Her kommer også den russiskfødte animasjonskunstneren Pjotr Sapegin som er aktuell med den kritikerroste filmen Nå skal du høre. Han vil vise hvordan det er å lage filmfigurer i leire.

Barnefilmfestivalen i Kristiansand har nå blitt et av Norges største kulturarrangementer for barn. Dessuten er den blitt et viktig treffpunkt for folk i filmbransjen og andre filminteresserte. I løpet av festivaldagene skal det holdes en rekke seminarer der blant annet barnefilmens plass i det norske medielandskapet skal debatteres.