Enkelt og kort sagt kan bygdas historielag med et kvart århundre på baken, kvittere for om lag 2500 sider lokalhistorie sanket og skrevet i disse årene.

Årets «Glimt» rommer et 15-talls artikler, variert i form og innhold, men alle med appell og adresse — også til lesere utenfor bygda. Etter fyldig årsmelding og rapport føres vi rett inn i krigsårene med Søren Brandsnes som guide. Det er datidens studenter det gjelder. Drastisk møte med krig får vi også i Gunnlaug Ahlbacks beretning om bomring på Svinør i 1941. Møtevirksomhet og bedehusjubileum, livshistorie og møte med personer som har satt spor etter seg, stor, husbrann, skinnbrev og bortgjemt gård er også temaer som har funnet sin plass sammen med minner om forretningsdrift og industri.

På pallen i årets «Glimt» plasserer vi Sigurd Melhus med sin artikkel: Ferdsel på Audna, seks brev fra Gunnstein Olsen, Søndre Undal, til Aslak Rolfsen i Amerika, skrevet på slutten av 1880-årene - og Terje Haalands «Brudle og varp på Gåseland.

Melhus går sin vane tro grundig til verks i en omfattende og detaljert artikkel der det ikke har vært lett å spore opp kildene. De seks brevene er skrevet i en tid med store framskritt i bygdesamfunnet og tegner dermed et bilde preget av troen på framtida og takknemlighet for fremskritt for de framskritt som skjer. «Brudle og varp på Gåseland», den tredje artikkelen på pallen, representerer ukjente ord. Men når artikkelen er lest, er fortid og utmark rykket litt nærmere.

Sturla Ertzeid

**Årsskrift

Nye «Glimt» fra Lindesnes Historielag.** 25. årgang.