KRISTIANSAND: Nils William Bakken er nøye med å se de potensielle leietakerne an før han slår til. Å leie ut privat eiendom til personer som kommer for å feste i en uke, krever at man har et våkent blikk.

— Man kan nesten se på de ekstra pengene som et slags risikotillegg. Quartfestivalen drar med seg mye rart til byen, og det er alltid en risiko for at noe kan skje med det du leier ut, sier han. Likevel tror Bakken at de fleste leietakerne oppfører seg bra.

Jeg tror mye av skepsisen er ubegrunnet. Som regel er det reale og ordentlige folk som kommer, og så lenge man er flink til å ta forholdsregler, tror jeg at det går bra i de aller fleste tilfeller, sier han.

Kontrakt viktig

Ole Asbjørn Lie i Forbrukerrådet, anbefaler aller som leier ut på ukesbasis, å sette opp en kontrakt der både pris og informasjon om gjeldende regler i forbindelse med erstatning av eventuelle skader kommer klart fram.

Når utleieperioden er så kort, kommer ikke leieforholdet automatisk inn under husleieloven, men ved en eventuell tvist kan disse reglene bli tatt i bruk. Uansett er mitt beste råd å sette opp en ordentlig kontrakt, hvor man sikrer seg mot skade på privat eiendom, forklarer han.

Finnes det ingen konkret lovhjemmel når utleieforholdet bare er for en til to uker?

Jo, man bruker da vanlig avtalerett, og den enkelte huseier kan dermed sette opp sine kriterier i en kontrakt, og eventuelt ha en depositumsordning, sier Lie.

Han legger også vekt på hvor viktig det er å opplyse om alle kostnader i en kontrakt, og på den måten unngå misforståelser og uenighet i ettertid.