— Vi tar for oss den hemmelige dronekrigen i Pakistan og ser på konsekvensene på begge sider av teknologien, forklarer Lars Løge.

Kristiansanderen er produsent for filmen «Drone» som har Kristiansand-premiere torsdag. Dokumentaren er kontroversiell og har allerede rukket å få flere internasjonale priser.

"Drone" tar for seg amerikanske droneangrep i Pakistan, både fra ofrenes ståsted og gjennom dronepilotenes øyne. Bildet er fra filmen. Foto: Lucian Muntean

— Filmen drar deg inn i et uggent bilde der grensene for krigføring begynner å bli visket ut. Det handler om brutale angrep på sivilbefolkningen, men ingen tar ansvar for hvem som blir drept og hvorfor. Filmen er en slags kommentar til dette, og til muligheten for at dette er fremtidens krigføring, forklarer Løge.

Pilot snakker ut

Løge er produsent i selskapet Flimmer film, som har hovedkontor i Bergen. Regissør for «Drone» er Tonje Hessen Schei.

— Tonje kom til oss i 2011 med prosjektet, og det har vært en vill reise. Det var ment som en internasjonal tv-dokumentar, men etter hvert som vi fikk mer og mer tilgang til sentrale aktører tok filmen en ny vending. Det kulminerte da vi fikk Brandon Bryant med på laget, forteller kristiansanderen.

Bryant er tidligere dronepilot og forteller i filmen åpent om hva han har opplevd. Fra en bunker i Nevada drepte han mennesker på den andre siden av jorda.— Vi følger ham fra han er en anonym person til han blir offentlig og holder tale i FN om droneproblematikken. Han har vært med på å ta mange liv som dronepilot, og har slitt med posttraumatisk stresslidelse i etterkant, forteller Løge.

— I Europa blir Bryant veldig anerkjent, og man skryter av hans mot - at han tør å snakke om droneprogrammet på denne måten. I USA opplever han mange trusler, og blir sett på som en «whistleblower». I militærmiljøet mislikes det sterkt at han snakker om militær praksis, sier Kristiansand-produsenten.

Ydmyke

Filmen har vakt oppmerksomhet og debatt i internasjonale medier, som BBC, The Guardian og Al Jezeera America. Og blant flere priser kan filmfredsprisen Cinema for Peace Award i Berlin trekkes frem.

— Det betyr mye for meg og Flimmer film. Vi jobber fast med Tonje og Jonathan Borge Lie (medprodusent) på flere prosjekter, og det er viktig å få slik anerkjennelse. Det er en enorm tillitserklæring å bli nominert til så mange priser, men det er mye bra film der ute, så dette er noe vi forholder oss ydmykt til. Men det er naturligvis lettere å igangsette nye prosjekter når vi har den type tillit, sier Løge.

Visningen i Kristiansand 26. februar er førpremiere. «Drone» har premiere i resten av landet dagen etter. På førpremieren vil Brandon Bryant være med via Skype for å fortelle sin historie og svare på spørsmål.

— Jeg er nysgjerrig på om dette er en film som kan omsette oppmerksomheten i publikumsbesøk. Jeg håper det, sier Lars Løge.