Grete Salomonsen Hynnekleiv tildeles Fylkeskulturprisen for 2014 av Vest-Agder fylkeskommune. Det kommer fram i en pressemelding sendt ut i dag.

— Grete Salomonsen Hynnekleiv (...) har vært en pioner på filmfeltet på Sørlandet: har vært og er aktiv filmskaper, lærer i film og inspirator og drivkraft for nye filmskapere og unge talenter. Hun er kjent for film- og regissørarbeid, men har også i flere år arbeidet med videoverksteder i fylket. Der har mange barn og unge lært om videoproduksjon og om hvordan media kan virke og manipulere. Også asylsøkere og flyktninger i Kristiansand har fått prøvd seg på sin første jobb med filmproduksjon, står det i pressemeldingen.

Salomonsen Hynnekleiv grunnla sammen med mannen Odd Sørlandets første filmselskap; Penelope Film. De har tidligere mottatt Siliusprisen fra Fædrelandsvennen i 1998 og kulturprisen fra Kristiansand kommune i 2010. Flere av filmene deres har vunnet priser, sist «Yohan» som i 2010 vant i kategorien Best film under Stockholm International Film Festival Junior.

Flere priser og stipend

Vest-Agder fylkeskommune tildeler Bjarne Egil Abrahamsen fra Vennesla Frivillighetsprisen for arbeid med barn og unge i Vest-Agder for 2014. Den består av 25.000 kroner, samt et kunstverk.

I tillegg har fylkeskommunen delt ut åtte stipend til personer innenfor kultur og idrett. Jan Freuchen (billedkunstner) og Jørn-Bjørn Fuller-Gee (skuespiller) mottar begge 100.000 kroner i arbeidsstipend for kunstnere. Fredrik Limi (filmklipper) får et utvekslingsstipend for kunstnere på kroner 50.000. Ulrikke Benestad (skuespiller), Jonas Matzow Gulbrandsen (filmregissør), Ingvild Koksvik (musiker) og Andreas Tellefsen (billedkunstner) tildeles kunstnerstipend på 40.000 kroner.

Camilla Rozanski (kajakkpadler) mottar et idrettsstipend på 40.000 kroner.