MANDAL: — Det er klart, i kampens hete den gangen følte jeg meg nok urettferdig behandlet. Men det er mange år siden jeg la det som skjedde bak meg, sier Askildsen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Onsdag ettermiddag ble han igjen hedret i Mandal, denne gang på sin 86 års dag. Han har fått området foran kulturhuset Buen oppkalt etter seg: «Kjell Askildsens Plass».

Forslaget fra byselskapet

Fra før av har byen gitt ham både kulturprisen og kulturstipend. På hans 70 års dag ble det laget en byste av ham til biblioteket påkostet av kommunen.

Kjell Askildsen uttrykte i sin takketale hvor glad han er i Mandal. -Jeg har en tilknytning til byen som er ekte, sa han. I bakgrunnen det første ordet fra hans bok "Heretter følger jeg deg helt hjem". Foto: Jarle R. Martinsen

Det var Mandal byselskap som kom med forslaget om å igjen hedre Askildsen med å døpe plassen for Buen med hans navn.— Navn og lokaliseringsdebatt er en folkeforlystelse, ikke minst i Mandal. Når det denne gangen ikke har vært en eneste kritisk røst, bare godord, om vårt forslag sier det sitt om Askildsens renommé som forfatter, sa Sven Seljom fra byselskapet i sin tale.

Stolt over å være mandalitt

Og varaordfører Even Tronstad Sagebakken var ikke mindre raus:

— Jeg er stolt over å komme fra samme by som en slik størrelse, sa han.

Jeg er stolt over å komme fra samme by som en slik størrelse

Sagebakken trakk fram hvordan Askildsen har satt Mandal på det nasjonale og internasjonale kulturelle kartet.

Varaordfører Even Tronstad Sagebakken sa han er stolt over å være fra en by som har fostret en størrelse som Kjell Askildsen. Foto: Jarle R. Martinsen

Også nylig avgått forlagssjef i Oktober Forlag Geir Berdahl roste forfatterskapet til Askildsen.— Han har definert novellesjangeren som få andre. Få har kunnet sette fingeren på smertepunktene i vår liv som ham, sa Berdahl.

Frest inn signaturen

I murplattingen foran Buen er Askildsens signatur frest inn. På vinduene bak står tittelen på hans novellesamling «Heretter følger jeg deg helt hjem» fra 1953. Det var disse novellene med de litt småerotiske skildringene som fikk det til å tippe over for mange kristenfolk i Mandal.

Biblioteket forbød samlingen og den ble fjernet fra utstillingsvinduet hos bokhandleren. Hans egen far, lensmannen i byen, brente boken.

På toppen av det hele mistet han jobben som turistsjef.

Jeg ble kastet ut av byen, i alle fall indirekte

— Jeg ble kastet ut av byen, i alle fall indirekte, sier Askildsen i Alf van der Hagens bok om ham, «Et liv». Her beskriver han gudsfrykten som hang over byen.

Ingen bitterhet

Men i dag, mange tiår etter, har han altså ingen bitterhet for det som skjedde.

— Nei, tvert i mot. Jeg vil vel si at det jeg gikk gjennom den gangen var med på å bygge meg opp til den forfatteren jeg etter hvert ble, sier han.

Den trioen underholdt: Joakim Bergsrønning (tenorsaksofon), Oscar Jansen (tangenter) og Fredrik Sahlander (bass). Foto: Jarle R. Martinsen

Han forteller at da han gikk gjennom Mandal før seremonien onsdag kjente han seg som en ekte mandalitt.— Det var godt, sier Askildsen som føler en sterk glede over å ha blitt så hedret som han ble onsdag.

Hans navn er altså frest ned i plattingen foran Buen. Etter hvert kan det være hans mest kjente sitater også blir å lese foran Buen.

Gir ut ny novellesamling

Kjell Askildsen er i høst for øvrig aktuell med sin første bok på 19 år. Hans sjuende novellesamling «Vennskapets pris» utgis i oktober.

Samling består av tolv noveller, de fleste skrevet i årene 1998- 2004.