— Bestefaren vår var verdensmesterfar i rottefanging. I lastebilen hans luktet det skikkelig rottebæsj. Er det noen som har luktet på rottebæsj, spør Martin Hagfors og Håkon Gebhardt.

Vil være rampete

Små måpende barnemunner stirrer tilbake på de to karene som har inntatt scenen på Håndverkeren. Meg og kammeraten min vil nemlig ikke være pedagogiske når de skal underholde barn. Det får ungene nok av ellers i hverdagen. Her synges det om rottebæsj og rosintær i bolledeig.

Maja Mendoza sammen med sønnen Leonard Mendoza (6) som inspirerte henne til å satse på barnekulturfestival. Foto: Eva Myklebust

— Vi forteller noen historier som er helt absurde, som om bestefaren vår som er rottefanger. Alt er så mykt og forsiktig nå. Vi vil være litt rampete, og vi vil at barna skal kunne fantasere, forklarer Martin Hagfors og Håkon Gebhardt før de går på scenen.

Nye Knudsen og Ludvigsen

Deres siste plate heter «Det er ikke bra før det er dårlig».

— Vi vil ikke at barn skal føle at alt skal være prefekt. Vi vil fortelle at det er ganske kult å være dårlig også, forklarer duoen.

Meg og kammeraten min har blitt kalt de nye Knudsen og Ludvigsen. Det ser de på som en ære.

Snart 8 år gamle Auen Elias Labdon (t.h) følger spent med på konserten fra første rad. Foto: Jørgen Steffensen

— Det er noen likheter. De var en duo, og vi er en duo, og jeg tror vi har et samspill mellom oss mellom som ligner, mener Hagfors.

Litt senere på kvelden skifter Meg og kammeraten min ham og spiller med sitt andre prosjekt, HGH. Da for et voksent publikum.

— Konserten med Meg og kammeraten min er dårlig. HGH-konserten på kvelden blir enda dårligere. Det er det samme absurde universet, bare på engelsk, forklarer de.

- Foreldre har ansvar

Til sommeren står Meg og kammeraten min på scenen under barnekulturfestivalen Ravnebarn. Det gjorde de også i fjor, og gleder seg til å gjøre det igjen.

— Det er viktig at det brukes penger på barnekultur. Foreldre har et ansvar for å vise fram barna nye kulturopplevelser. Det er så mange barn som bare sitter passivt i en handlevogn på kjøpesenter, sier Gebhardt som mener at barn trenger mer aktivisering.

Ravnebarn-sjef Maja Mendoza startet Ravnebarn fordi hun mente at det manglet et godt kulturtilbud for barn.

— Jeg fikk ideen da jeg selv fikk barn. Jeg har jobbet med flere festivaler i Kristiansand, og hadde lyst til å starte min egen festival. Barn fortjener en egen festival, og jeg tror at de trenger å introduseres for ulike kulturopplevelser, sier Mendoza.

Nysirkus og teater

I fjor ble Ravnebarn arrangert for første gang. 1500 mennesker kom, og det er festivalsjefen veldig fornøyd med. I år går festivalen av stabelen 2. - 3. august i Ravnedalen.

— Vi er veldig fornøyd med programmet. Det blir mangfold og bredde, sier Mendosa.

Casiokids, Sara & Arash, Onkel Tuka og Mikkel og Reverockerne er noen av artistene som allerede er bekreftet til Ravnebarn. I tillegg blir det forskjellige workshops, blant annet innen gjenbruk og redesign, kunst og animasjon. I tillegg blir det nysirkus, dans, teater og litteraturtilbud.