Det er VG Nett som har samlet sammen reaksjoner fra USA og Canada, og flere er ikke nådige med den verdensberømte forfatterens reiseskildringer fra Nord-Amerika.

Blant annet får han krass kritikk for å ha omtalt lokalbefolkningen på en restaurant i Newfoundland i Canada som ekstremt overvektige og fete.

Lite populært

Knausgård skriver: «Alle, bortsett fra kelneren, var feite. Noen var så feite at jeg ikke klarte å la være å kikke på dem. Jeg har aldri før sett så feite mennesker. Det merkelige var at ingen forsøkte å skjule sitt enorme omfang; Snarere tvert i mot, flere personer hadde på seg stramme T-skjorter som tillot de digre vommene å stikke stolt ut.»

Riksdekkende TV og lokale medier i Canada slår opp saken om forfatteren (blant andre Toronto Sun, CBC (Canadian Broadcasting Corporation), National Post og The Western Star), og det er først og fremst beskrivelsen av restaurantbesøket som får kommentarfeltene til å ta fyr.

Les første del av essayet i The New York Times her

— Den verste

En overskrift i Slate Magazine, en av de ledende nettsidene i USA innen politikk, kultur og underholdning, lyder: Karl Ove Knausgård er verdens verste reiseskribent.

Journalisten, Katy Waldman, skriver: «En ting er sikkert. Karl Ove Knausgaard kan være en interessant forfatter, men han er den siste personen på kloden du ønsker deg som reiseskribent.»

Og videre: «Hvis jeg var redaktøren til Knausgård akkurat nå, vil jeg ikke lenger anse ham som en humoristisk Tocqueville. Han er mitt aller verste forbannede mareritt.»

Støtte

Bare i National Post får Karl Ove Knausgård støtte. Avisen henviser til Canadian Medical Association Journal som slår fast at innen 2019 vil 71 prosent av befolkningen på Newfoundland og Labrador være overvektige, skriver VG Nett.

Tanken bak essayet er at Knausgård skal reise i sporene til de norske utvandrerne til Amerika. Søndag trykket prestisjetunge New York Times Magazine første del av essayet «My Saga: On the trail of the first Europeans», der et portrett av Knausgård prydet hele forsiden av magasinet. Del to kommer søndag 15. mars.

Knausgårds norske forlegger Geir Berdahl i Oktober har tidligere sagt til NRK at den norske forfatteren er som en litterær rockestjerne å regne.