— Vi har jobbet for å få til dette gjennom foreningen Kunsthaller i Norge. Dette gir friske midler til drift til kunsthallene, og det betyr et gjennombrudd for styrkingen av kunstformidlingen i regionene, sier Cecilie Nissen.

Lederen i Kristiansand kunsthall er svært tilfreds med at regjeringen foreslår å sette av 5,5 millioner kroner på statsbudsjettet til kunsthaller og store kunstforeninger.

Med fem medlemmer i nettverket Kunsthaller i Norge tror og håper hun at en god del av disse pengene vil bli tildelt hennes egen institusjon. Det er kulturrådet som skal fordele midlene gjennom en nyopprettet ordning, og Nissen er spent på hvilke kriterier som blir gjeldende.

Løftet fortsetter

— Det er for eksempel spennende å finne ut hvor mye av pengene som eventuelt blir øremerket til honorarer og hvor mye vi kan bruke til drift, sier Nissen.

Kristiansand kunsthall har i år et driftsbudsjett på 2,2 millioner kroner etter at de for to år siden ble tildelt 1,8 millioner kroner over to år fra kulturrådet. Dette førte til et løft for kunsthallen som nå ser ut til å kunne fortsette.

— Vi har hatt råd til å holde åpent daglig, og vi har kunnet vise utstillinger vi ellers ikke hadde hatt råd til, sier Nissen.

Hun er overbevist om at pengene vil komme publikum, og ikke minst også kunstnerne i regionen, til gode.

Jobbet for honorar

— Med disse pengene får vi midler til å fortsette å lønne kunstnerne som stiller ut hos oss. Det betyr mye for kunstlivet, og det betyr selvsagt mye for hvor ambisiøse vi får anledning til å være, sier Nissen.

Elisabeth Romberg som er styreleder i Norske Billedkunstnere Agder støtter beskrivelsen hennes.

— Det er veldig bra hvis dette budsjettforslaget blir vedtatt. Honorar for utstillere er noe vi har jobbet for i kampanjen Utstillingsavtalen, sier Romberg.

Flere tiltak

På kampanjens hjemmeside heter det at: «Norske Billedkunstnere (NBK) har startet kampanjen #utstillingsavtalen for å påvirke kunstpolitikken i regionene. Kampanjens mål er å sikre lønn for kunstneres arbeid med utstillinger på arenaer med finansiering fra fylke og kommune.«

De 5,5 millioner kronene på det foreslåtte statsbudsjettet inngår som ett av flere tiltak som er ment å styrke kunstnerøkonomien. Til sammen vil regjeringen sette av 13,1 millioner kroner til dette i 2016. Pilotprosjektet for utstillingshonorar kommer for eksempel i tillegg til de 5,5 millionene til kunsthaller. Denne ordningen vil regjeringen styrke fra 2 til 6 millioner kroner.

Stiftelsen Arkivet bygger ut

Direktør Audun Myhre på Stiftelsen Arkivet slår fast at utbyggingen kan begynne. Foto: Tore André Baardsen

Som lovet foreslår regjeringen 15 millioner kroner til utbygging til Stiftelsen Arkivet— Det er veldig hyggelig å få bekreftet midlene vi ble lovet i forkant, sier direktør Audun Myhre ved Stiftelsen Arkivet.

Onsdag ble det bekreftet at regjeringen foreslår å gi 15 millioner kroner til utbygging av Arkivet. Dette kommer i tillegg til ytterligere 15 millioner kroner fra Vest-Agder og Aust-Agder fylkeskommuner til samme formål.

— Arkivet har sammen med Vest-Agder Røde Kors kjøpt nabohuset, og nå flytter alle ansatte inn i denne bygningen mens ombyggingen pågår. Vi skal bygge sammen de to bygningene slik at Arkivet blir det konferansesenteret det er ment å være, sier Myhre.

Han savner likevel 1,5 millioner kroner i omsøkte midler til drift av det nyopprettede krigsseilerarkivet.

— Disse pengene kommer vi til å lobbe hardt for nå før statsbudsjettet blir endelig vedtatt, sier Myhre.

Mer til Hestmanden

Statsminister Erna Solberg besøkte Hestmanden forrige måned. Da lovte hun 15 millioner kroner, og nå kommer de. Foto: Jan Oddvar Eide

— Jeg tror vi skal komme et godt stykke på vei med disse midlene, sier direktør John Olsen ved Vest-Agder-museet.På sitt forslag til statsbudsjett har regjeringen holdt sitt løfte om 15 millioner kroner til ytterligere istandsetting av veteranskipet D/S Hestmanden.

Båten som gikk i konvoi i begge verdenskriger er hittil restaurert for 110 millioner kroner, og sluttmålet er å få den til å gå for egen maskin igjen.

— Vi venter på å se i tildelingsbrevet hvilke føringer regjeringen vil legge for bruken av pengene, sier Olsen.

Han savner likevel 6,9 millioner kroner som museet også har søkt staten om.

— Dette er penger vi trenger til et ordentlig vedlikehold av skipet. Vi vil gjerne også at Hestmanden skal være et åpent skip med guider og ansatte, sier John Olsen.