— Dette er en viktig bok med solide spark til alle oss bedrevitere, skriver FN-sambandets informasjonsansvarlige Kristian Røssaak i en pressemelding.

I fjor kom Helena Thorfinns debutroman «Før flommen tar oss» på norsk, og i hjemlandet er boka trykket i 120.000 eksemplarer. Den er hittil oversatt til fire språk, og går for å være et kultfenomen i bistandskretser. Det er Strømmestifelsen, FN-sambandet og UiAs institutt for utviklingsstudier som nå har invitert Thorfinn til Kristiansand.

Romanen tar utgangspunkt i en svensk bistandsarbeider som drar til Bangladesh, akkurat slik Helena Thorfinn selv gjorde fra 2005 til 2008. Deler av romanen er skrevet i Rajshahi som er Kristiansands vennskapsby.

Tekstilindustri, kvinneundertrykking, klimatrusler og religiøs fundamentalisme er blant temaene som tas opp i boka. Den beskriver også hva som skjer etter at det begynner å knake i taket på en stor tekstilfabrikk. Ett år etter at boka kom ut i Sverige raste fabrikken Rana Plaza sammen, og over 1100 arbeidere omkom.

Helena Thorfinn holder på formiddagen et foredrag på Kristiansand folkebibliotek. Deretter har hun et møte med Rajshahi-aktivist Dag Vige (V) på Hotel Norge, før programmet avsluttes med foredrag og samtale med det bistandsengaserte Kristiansand på Håndverkeren.