Kristiansandskunstneren Håkon Henriksen viser fram et av akvarellmaleriene fra utstillingen "Sailorsong". Foto: Kristian Hole
Den nederlandske kunstneren Regine Cox har installert hundrevis av små hus på en sementblander. Hun valgte fargen gul som en kontrast til den kalde vinteren. Foto: Kristian Hole

— Jeg kjørte i 140 kilometer i timen da det plutselig smalt. Bilen ble et totalvrak, mens jeg fikk bare lettere nakkeskader, sier kunstneren Tony Higginson, som krasjet bilen sin da han skulle kjøre rundt i England for å lete etter kunstskoler å gå på i sin ungdomstid.

Nå har den britiske kunstneren malt sine egne opplevelser fra hendelsen, hvor han hadde englevakt.

— Alt gikk i slow-motion da jeg krasjet, og fortiden min blandet seg med fremtiden. Jeg falt ut av min egen kropp, det er vanskelig å forklare følelsen jeg hadde, sier Higginson, som skal fullføre maleriet foran tilskuere på lørdagspremieren.

Opplevelsen forandret Higginson som menneske, og kunstner.

— Grensen mellom liv og død er syltynn. Plutselig kan man forsvinne fra denne jorda. Det setter ting i perspektiv, det forandret meg, sier briten som har bodd i Kristiansand i 10 år.

- Jeg elsker betongblandere

Den nederlandske kunstneren Regine Cox, er også klar for utstillingspremiere lørdag. Hun viser fram prosjektet "Winnowing Sky Travellers", som består av hovedsakelig betongblandere.

— Jeg elsker betongblandere. De lager sykt høy lyd og er fascinerende maskiner. For meg er de en egen verden, sier Cox.

Hun mener at de representerer hver sin egen historie.

— De har hvert sitt uttrykk og publikum kan velge å tolke kunstinstallasjonene sånn de vil. Hvert verk kan tolkes i uendelig mange retninger, sier Cox.

10 år på sjøen

Kristiansandskunstneren Håkon Henriksen er klar for å vise fram en maleriserie, inspirert av sitt liv på sjøen og utenlandsreiser.

— På en måte så henger alle bildene sammen, men jeg vil ikke si hvordan. Alle opplever kunst subjektivt. Publikum kan selv lage sin egen fortelling ut i fra det de ser, sier Henriksen.

Kunstneren har vært sjømann i 10 år, og det synes i maleriene.

— Jeg har et stort fokus på solnedganger og havet i denne utstillingen. Flere av mine inspirasjonskilder har jeg hentet fra Italia. Noe er også inspirert av lokale turer til Lista.

Vanskelig å toppe Pirolt

Etter den vellykkede utstillingen "Svanesangen" med Erik Pirolt, som førte til publikumsrekord hos Kristiansand Kunsthall i januar, presenterer de nå fire nye utstillinger utover våren.

— Det blir vanskelig å toppe Pirolt, men jeg tror mange vil komme for å se disse fire utstillingene. Det er allerede veldig stor interesse og bestillinger allerede, sier daglig leder i Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen.

I anledning grunnlovsjubileet ville kunsthallen fokusere på lokale kunstnere i vårsatsingen.

— Alle fire kunstnerne har et eget uttrykk i kunsten sin, og en sterk tilknytning til Kristiansand. De er utrolig flinke alle sammen. Vi ser fram til å åpne utstillingen på lørdag, sier Nissen.

Øyvind Brune vil også være en del av vårens nye utstillinger. Kristiansandskunstneren skal ha sin egen utstilling i kuben på Kunsthallen.