— Jeg har følt meg svartelistet på grunn av dommen og medieomtalen, og har gått uten jobb i to år. Men nå har jeg endelig fått meg jobb i TECC Scandinavia og er salgssjef der, sier Arild Buli. Det betyr at den tidligere investoren og festivalgründeren nå befatter seg med import og salg av elektroniske sigaretter.

Det var en offensiv Buli som møtte for Agder lagmannsrett mandag. Der startet ankesaken etter at han i oktober 2012 ble dømt til ett års fengsel og 1,4 millioner kroner i erstatning for pengerot, bedrageriforsøk og skatteunndragelse i forbindelse med Quartfestivalen 2009. Buli har av ulike årsaker måttet vente i halvannet år før lagmannsretten denne uka behandler hans anke av dommen. Men det er bare fire av tiltalepunktene han er dømt for som har sluppet gjennom til ankebehandling.

Før retten ble satt fortalte Arild Buli at han nå endelig har fått seg jobb. Foto: Tore André Baardsen

Nasjonal interesse— Men egentlig har jeg jo anket hele dommen. Det er ikke bare den, men hele saken som er feil. Jeg føler meg dømt ut fra jantelov og folkesnakk, sier Buli.

— Det er meldt flere nye vitner fra både aktor Hilde Almåsstø og forsvarer Christian Hjort i ankesaken. Fire dager er satt av til rettsforhandlingene, og lagdommer Tone Kleven er rettsadministrator flankert av lagdommerne Jan Helljesen og Ivar Oftedal samt fire meddommere.

Ett av tiltalepunktene som er anket har nasjonal interesse. Dette gjelder spørsmålet om hvorvidt festivalpass til de frivillige skal være en skattbar fordel etter skattebetalingsloven.

Festivalpass

— Dette er første gang i historien at noen blir tiltalt for å ikke betale skatt av frivilligpass, sa Buli til dommerpanelet. Buli er dømt for ikke å ha meldt fra til skattemyndighetene om at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre forskuddstrekk for naturaliaytelser, altså arbeidspass til 463 frivillige. Dette har flere i festival- og frivillig-Norge reagert på i etterkant av dommen.

Blant andre Norsk Rockforbund har erklært at en slik presedens vil føre til store problemer med å gjennomføre en festival med frivillig arbeidskraft.

Ansvarlig

— Det er 600 festivaler i Norge som gjør det på samme måte, forklarte Buli. Han måtte også gjøre rede for hva som skiller et arbeidspass til frivillige fra et festivalpass som blir solgt til publikum.

Det andre bruddet på skattebetalingsloven han er dømt for gjelder ubetalt skatt for utenlandske artister.

De øvrige tiltalepunktene som skal behandles av lagmannsretten gjelder pengerotet som oppstod i forbindelse med kontanthåndteringen under Quart 09. Det springende punktet er hvorvidt Buli kan holdes ansvarlig og dømmes for den ufullstendige bokføringen og oversikten over inntektene fra billettsalg, og salg av mat og drikke.

— Vi oppdaget på festivalens andre dag at vi manglet 100 frivillige, og dette førte til at vi ikke klarte å gjennomføre dagsoppgjørene som vi skulle, forklarte Buli blant annet. Han måtte også fortelle en hel del om hvordan og hvorfor 25 verktøykasser ble brukt til å transportere penger under festivalavvikling.