— Jeg vil ikke Protestfestivalen til livs. Jeg vil bare at den skal få en ordentlig ledelse, sier Amalie Karen Jönsson.

Hun har det siste året vært bookingansvarlig for transport og overnatting for Protestfestivalen. Hun har også administrert Bye-hjelpen som Fædrelandsvennen skrev om fredag.

— Jeg trakk meg fra dette da jeg skjønte at Byes etterlatte ikke hadde godkjent bruken av navnet hans, sier Jönsson.

Dette har vært en av flere årsaker til at hun har kommet i åpen konflikt med festivalsjef Svein Inge Olsen. Hun avviser samtidig at hun nå er på hevntokt:

— Jeg sier fra fordi folk må få vite hva som skjer i denne festivalen. Den har offentlig støtte fra Norsk Kulturråd, kommunen og fylket, og de frivillige sliter livet av seg uten å få hverken takk eller smil, sier Jönsson.

Høyt konfliktnivå

Jens Anders Ravnaas vil ikke ha mer med Protestfestivalen å gjøre. Foto: Trygve Skramstad

Jönsson støttes av tidligere bookingansvarlig Jens Anders Ravnaas . Han er tidligere kjent som leder av Agder Fotballkrets og som styreleder i Amazon Grimstad.— Protestfestivalen ledes på feil måte. Det finnes ikke ledelse. Det er høyt konfliktnivå mellom folk i staben, og dette er det leders ansvar å gripe fatt i. Respekten for de som jobber frivillig er ikke til stede. Ingen får så mye som en takk. Stabsmøtene er rent kaos for å si det mildt, sier Ravnaas.

Sammen med Jönsson har han vært i møter med styreleder Roger Christiansen hvor de har krevd at lederstrukturen i festivalen endres.

«Psykopat»

— Vi kan ikke ha en stab som ikke har en tydelig ledelse. Det gripes ikke tak i konflikter internt, og du kan se det på måten Amalie har blitt behandlet, sier Ravnaas.

Han peker blant annet på at Jönsson skal ha blitt kalt «psykopat» av Olsen på festivalens interne facebookside.

Festivalleder Svein Inge Olsen avviser at han har ansvar for personalkonflikter. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Karakteristikkene mine av Amalie Jönsson har kommet i en lukket facebookgruppe og er avlevert i en opphetet sammenheng. Hun har terrorisert meg, sier Svein Inge Olsen.Han kaller konflikten med Jönsson en personalsak, og avviser å kommentere den ytterligere.

— Uansett hva som ligger bak henger ikke en leder ut medarbeiderne på den måten, sier Jens Anders Ravnaas.

«Lederegenskaper»

Hege Anita Aarvoll har tidligere vært sponsoransvarlig for Protestfestivalen, før hun trakk seg fra alt arbeid med den for noen år tilbake.

— I denne festivalen råder intriger, løgn, baksnakking, utnyttelse, utfrysing og mobbing. Jeg har sett noen perler av noen mennesker som har stått på for den, ofte uten så mye som en takk. Forbruket av frivillige er formidabelt. Svein Inge Olsen har ikke de lederegenskapene han burde hatt når det kommer til å styre en festival, sier Aarvoll.

Selv om Olsen har tittel som festivalsjef, og er den eneste i staben som mottar lønn, avviser han at han har noe personalansvar:

— Jeg ønsket stabsleder da Kai (Erland red.anm) sluttet, men det ble bråk med den vi fikk, så vi har vært uten stabsleder siden. Det er vel styreleder Roger Christiansen som har fungert som det, selv om ingen formelt har hatt den rollen. Min rolle har vært å innkalle til møtene. Ellers konsentrerer jeg meg om program og annonser osv. Jeg føler ubehag med det fordi jeg er sjenert av natur, sier Olsen.

«Ja, vi har gjort en tabbe»

Protestfestivalen innrømmer at de burde sikret seg tillatelse til å bruke Erik Byes navn.

— Ja, vi gjorde nok en tabbe. Vi burde skaffet oss en klar tillatelse til å bruke Bye-navnet, sier styreleder Roger Christiansen i Protestfestivalen.Fædrelandsvennen skrev fredag at Erik Byes etterlatte reagerer på at festivalen tok i bruk navnet til pengeinnsamlingen Bye-hjelpen uten tillatelse. Styreleder Roger Christiansen svarte Fædrelandsvennen at dette måtte bero på en misforståelse, mens festivalsjef Svein Inge Olsen hevdet at dette var avklart med familien.

I et møtereferat datert 22. april står imidlertid følgende:

«Amalie ber om avklaring fra Svein Inge om han har fått tillatelse til å bruke Bye-navnet. Roger sier han skal ta opp dette med Svein Inge. Det er allerede tatt opp. Tillatelse ikke innhentet, da Svein Inge ikke har ansett det som nødvendig.«

— Svein Inge mente det var tilstrekkelig at de ikke hadde protestert når det hadde gått så langt tid, sier Christiansen. Protestfestivalen underrettet de etterlatte i desember om navnebruken, og først denne uka har de sagt fra om at de ikke ønsker Erik Byes navn brukt til Bye-hjelpen.

«Protestfestivalen ingen søndagsskole»

— Jeg er kjent med at for eksempel Jens Anders Ravnaas ønsker en omstrukturering av Protestfestivalen. Jeg er ikke fremmed for dette, men inntil videre vil vi holde fast ved den modellen vi har, sier styreformann Roger Christiansen i Protestfestivalen. Ifølge ham er flere tjenester i festivalen i dag betalte, men han tror en ytterligere profesjonalisering kan slå negativt ut for flere av de frivillige:

— Staben består av frivillige. Noen har annet arbeid å gå til. Andre ikke. For noen er festivalen ett av årets høydepunkter. Hvis den strømlinjeformes er jeg redd det vil gå ut over motivasjonen til mange engasjerte ildsjeler, sier Christiansen.

- Har det ikke også noe med kostnader å gjøre at dere ikke vil betale lønn til flere?

— Nei, det blir en feil vinkling. En omstrukturering vil forandre noe av festivalens eksistensberettigelse. Jeg holder på med dette av to årsaker. Den ene er de gode debattene og selve festivalen, men den andre er hensynet til alle de som engasjerer seg i dette. Som styreformann føler jeg et sosialt engasjement for å ivareta ildsjelene der, sier Christiansen.

- Men det ser ikke ut til at miljøet er så godt?

— Jeg synes miljøet er godt. Protestfestivalen er ingen søndagsskole og skal ikke være det heller. Vi tar tak i konflikter som alltids vil oppstå. Jeg vil ikke miste en eneste av ildsjelene i festivalen, sier Christiansen.