KRISTIANSAND: Ved enkel håndspåleggelse blir kroppens energi til overjordiske lyder, og rommet lyses opp i de vakreste farger.

Nei, det skjer ikke i Sarons Dal, og himmelske makter har ikke en finger med i spillet. Det har derimot to franske kunstnere som ved sin interaktive lyd— og lysinstallasjon gjør publikum til menneskelige kunstverk.

I løpet av oktober vil 1500 skolebarn fra Kvinesdal, Flekkefjord, Sirdal og Åseral inviteres til å oppleve sine medelever på en helt ny måte.

KLANGFULLT: Et heftig klangbilde blir utløst når Fædrelandsvennens journalist Tone Sandberg (t v.) den franske kunstneren Grégory Lasserre (midten) og daglig leder Torill Haugen ved Utsikten Kunstsenter tar på hverandre. Ved å holde hånden på metallkulen på sokkelen, blir man en instrument de andre kan "spille" på. Foto: Kjartan Bjelland

Det samme vil øvrige besøkende på Utsikten Kunstsenter som tar turen inn i rommet der verket "Lights contacts" tvinger mennesker til å ta på hverandre og åpne sansene for nye sider ved seg selv og andre.For betrakter man verket alene, skjer det ingen verdens ting, og man står der og glor i halvmørket.

— Legg hånden på metallkulen, pust dypt inn og ut, instruerer Grégory Lasserre, og peker på en kule montert på en sokkel midt på gulvet.

Som sagt så gjort.

Deretter legger den franske kunstneren hånden på armen min, og - ja, spiller på den!

Blir nødt til å berøre

Lydene som utløses er svært iørefallende, og samtidig lyses rommet opp i blått. Det er umulig å la være å le, og aldeles nødvendig å tafse litt mer på hverandre for å høre hvordan lydbildet utvikler seg.

LEKEN: - Vi inviterer folk til å leke, det er en del av kunsten, sier Grégory Lasserre. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi utforsker hva som skjer mellom mennesker når de blir nødt til å berøre hverandre, smiler Lasserre. Sammen med sin kompanjong Anaïs met den Ancxt har han utviklet verket som til nå har vunnet tre internasjonale priser, og for tiden vises både i Australia og Sør-Korea. Og altså i Kvinesdal.For Utsikten Kunstsenter er Norges spydspiss for visning av elektronisk kunst, og for tre år siden fylte Lasserre og hans kollega resepsjonen på Utsikten hotell med blomster som ga lyd fra seg når folk tok på dem.

— Kunsten vår er både poetisk og inviterer folk til å leke. Samtidig ser vi at folk prøver å tolke hverandres karakter ut fra lydene de utløser, sier Lasserre – uten at han lover noen psykologisk fasit.

— Vi er hele tiden i interaktivitet med telefoner, ipader og andre skjermer. Med "Lights contacts" ser vi hva som skjer når mennesker tar på hverandre i stedet for på en skjerm, fortsetter han.

Intimt og morsomt

Og selv om verket er avhengig av menneskelig kontakt, er det et svært avansert forhåndsprogrammert system som ligger gjemt bak. Men det er den enkelte betrakters eget energifelt som bestemmer hva slags lyd og lys som settes i gang.

— Vi ønsker å provosere fram intime og morsomme situasjoner, og det er svært interessant å se hvordan folk reagerer i de ulike kulturer, forteller den franske kunstneren.

Eksempelvis blir det ganske røff berøring når asiatiske menn trer inn i kunstverket, mens en gruppe latinamerikanere forårsaker mer lekne reaksjoner.

Men enten det er kjærestepar som kysser, eller fremmede som berører hverandre forsiktig med fingrene, begynner de alle å snakke og undre seg over hva som skjer.

— Kunsten vår får folk til å snakke og samhandle på nye måter, sier Lasserre om sitt interaktive sosiale kunstverk.

Så hvem vet, kanskje skulle man sende ordfører Arvid Grundekjøn og utsmykningskomiteen for det nye rådhuset til Kvinesdal for å ta litt på hverandre ...?