KRISTIANSAND: — De vil verken se etter eller høre noe om misbruk av alkohol eller narkotika på arrangementet. Styret sa rett ut til meg at hvis jeg så slike regelbrudd, så skulle jeg holde kjeft, sier Kim Hoftvedt til fvn.no.

Onsdag denne uken sendte den tidligere sikkerhetssjefen et krast brev til styret i Sørlanet hvor han tok et oppgjør med det han mener er en ukultur i organisasjonen. Etter at kommunen trakk seg ut i fjor, hevder Hoftvedt at Sørlanet nå ikke slår ned på rusbruk blant deltakerne så lenge det ikke går ut over andre. Den nye sikkerhetssjefen, Andreas Finne, er uenig i kritikken.

— Vi sjekker bager og følger opp alt av tips om rusbruk. Tar vi mindreårige for alkohol eller narkotikabruk, så blir de utestengt og foreldrene varsles, sier Finne.

Tidligere sikkerhetssjef på Sørlanet, Kim Hoftvedt. FOTO: PRIVAT Foto: Privat

— Kjente sterk hasjlukt- Mandag oppdaget jeg deltakere som var på utsiden og røykte. Jeg kjente en sterk hasjlukt og de viste meg hasjpipa. Styret ga meg streng beskjed om å ikke si noe til verken foreldre eller politiet, selv om dette står klart at vi skal gjøre i regelverket deres, sier den tidligere sikkerhetssjefen.

Styreleder Simon Eriksen Valvik mener Hoftvedt er på villspor og at beskyldningene ikke har rot i virkeligheten. Styrelederen hevder det ikke var grunnlag for å kontakte politiet da mistanken om hasjrøyking dukket opp.

— Dette er ikke en hendelse vi ville ringt politiet for uansett. Hva ungdommer gjør utenfor arrangementet vårt, det er ikke vårt ansvar, sier Eriksen Valvik.

Kontrollert

Hoftvedt varslet likevel politiet som sendte en sivil patrulje. Ungdommene skal ha blitt kontrollert og irettesatt, men politiet valgte å ikke foreta ransakning, ifølge Hoftvedt. Det er derfor uvisst om ungdommene var i besittelse av hasj. Operasjonsleder Jon Kvitne bekrefter at politiet var på stedet.

Hoftvedt trakk seg fra styret i Sørlanet for snart et halvt år siden, men hadde i år rolle som rådgiver til den nye sikkerhetssjefen.

Natt til onsdag oppdaget Hoftvedt en 17 år gammel gutt som var synlig beruset og dårlig på utsiden av Gimlehallen. Hoftvedt ønsket å kontakte foreldrene til gutten, men ble nektet.

— Han gikk dermed rundt i seks timer og frøs uten å bli tatt vare på. Til slutt fikk han slippe inn på arrangementet. Dette er et stort problem fordi foreldre tror de sender barna til et rusfritt arrangement med nulltoleranse, sier Hoftvedt.

SJEFEN: Simon Eriksen Valvik (23) var ansvaralig for årets utgave av "Sørlanet". FOTO: KJARTAN BJELLAND Foto: Kjartan Bjelland

— Veldig synd- Jeg synes det er veldig synd at Hoftvedt kommer med disse uttalelsene. Det hele er dessverre basert på misforståelser. Kim er ikke lenger en del av styret eller ledergruppen og har ingen forutsetning for å vite hva vi har jobbet med den siste tiden, sier Eriksen Valvik.

Styrelederen mener Sørlanet tar rus på alvor, og slår hardt ned på regelbrudd.

— Vi viderefører kommunens verdier. Vi er et rusfritt arrangement. Hvis ungdommer lukter alkohol ved døra eller drikker rett utenfor vårt område, så er det noe vi reagerer på. Deltakerne kaster vi ut av arrangementet, vi klipper båndene og de er ikke ønsket velkommen tilbake, sier Eriksen Valvik.