KRISTIANSAND/OSLO: Regissør Leidulv Risan og manusforfatter Ragnhild Tronvoll er ansatt som nye manuskonsulenter i Norsk filminstitutt.

Dette er en spennende jobb. Jeg ser fram til å møte hele filmmiljøet, og ta i mot gode ideer og være med å utvikle dem , sier Leidulv Risan til Fædrelandsvennen.

Ledet manuslinje

Risan er fra Kristiansand, men 64-åringen har bodd på Østlandet siden han flyttet dit i 1979. De siste to årene har han vært professor i regi på Den norske filmskolen på Lillehammer. Tidligere ledet han manuslinjen ved filmskolen. Risan har også skrevet og regissert flere kinofilmer og tv-serien, som "Ved kongens bord", "Blodsbånd", "Pakten", "Krigerens hjerte" og "Etter Rubicon".

Tronvoll (34) er fra Trondheim, og har utdannelse fra både Kunst- og desinghøgskolen i Bergen og Den norske filmskolen på Lillehammer. Hun er mest kjent for å ha skrevet manuset til "Sykt lykkelig", der Agnes Kittelsen spilte en av hovedrollene.

Lang erfaring

— Ragnhild Tronvoll og Leidulv Risan blir to manuskonsulenter med lang erfaring innen manusarbeid og mye kompetanse innen filmproduksjon. Det er to konsulenter som kompletterer hverandre og vil bidra til at den gode perioden norsk film er inne i nå vil fortsette, sier Ivar Køhn, avdelingsdirektør for Utviklings- og produksjonsavdelingen i Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Leidulv Risan tiltrer januar 2013 mens Ragnhild Tronvoll tiltrer april 2013. Stillingene er åremålsstillinger på fire år.

Risan har fått med seg utviklingen av filmmiljøet på Sørlandet, og håper han kan bli enda bedre kjent med det i årene som kommer.

- Risan et godt valg

Som manuskonsulent har jeg ansvar for å utvikle kontinuitet, gå etter talenter og å være med å utvikle en egenart. Det er mange hensyn å ta, og selv om jeg har lyst kan jeg ikke kvotere inn kristiansandere , sier Risan og humrer.

— Mange kristiansandere reiste til Oslo tidligere på grunn av et manglende filmmiljø i byen. Etter etableringen av Sørnorsk filmsenter håper vi flere nå etablerer seg på Sørlandet, samtidig som det fremdeles kommer noen hit, sier Køhn, som er kristiansander selv.

Kirsten Bonnén Rask, daglig leder av Sørnorsk filmsenter, mener NFI har gjort et godt valg.

— Det betyr at vi får inn en konsulent med lang fartstid i bransjen, og en som kjenner aktørene. Og så er det hyggelig å få han inn igjen i bransjen som kollega, sier senterlederen.