Fargerike dyr: Kreativt innslag med et dyr som spiser julepynt. Foto: Kristin Ellefsen
Hjerteformet: Noe av det som er utstilt bærer også preg av det tradisjonelle. Foto: Kristin Ellefsen
Utradisjonelt: Grønnmalte dukker pryder det første glassmonteret du møter i sal 1. Foto: Kristin Ellefsen
Juletre: Her står kunstformidler Anne Eftevaag foran et juletre som er levert inn av en barnehage. Foto: Kristin Ellefsen
Forvandling: Sorte bjørner forvandles til enøyde pirater. Foto: Kristin Ellefsen

KRISTIANSAND: Grønnmalte dukker, en miniatyrversjon av Rudolf, gamle krukker fylt med godteri og sorte piratbjørner. Det er stor variasjon og kreativitet i utstillingen "O, nips med din glede" på Sørlandets kunstmuseum.

— Hvem som helst har kunnet komme her på søndagene i november for å pynte opp gamle nipsfigurer sammen med to kunstnere, sier kunstformidler Anne Eftevaag.

Barna har selv kommet med gamle leker eller gjenstander som de ønsker å pynte på. Noen har også pyntet hjemme og levert det til utstillingen.

Fokus på gjenbruk

I år var det fokus på gjenbruk som fungerte som inspirasjonskilde.

— Vi ønsket å finne på noe nytt. Gjenbruk er veldig i tida. Samtidig passer denne utstillingen godt med den utstillingen vi har i tredje etasje, Irene Myran sin utstilling "My Darlings". Her viser hun fram mange fargerike tepper, og flere nipsfigurer som har fungert som hennes inspirasjonskilde. Dette er to fargerike utstillinger som passer godt sammen, sier Eftevaag.

Med blikk for julenips

To av barna som beveger seg mellom glassmontrene i sal 1 på Sørlandets kunstmuseum er Sander og Sunniva Lislerud fra Bergen. Med god erfaring i å lage julepynt og julefigurer, ser de med nysgjerrige blikk på alt det kreative som har funnet sin plass på kunstmuseet.

— Vi har vært på en liknende utstilling før på Tate Modern i London, sier Sander.

Selv om de ikke har bidratt til akkurat denne utstillingen har de noen tanker om hva de ville ha bidratt med.

— Jeg ville ha laget en sånn, sier Sunniva, og peker bort på en Rudolf- figur. Ellers ville jeg ha laget en engel eller et juletre.

— Jeg ville ha laget en julenissekopp, sånn du tar papir foran, sier Sander med entusiasme i stemmen.

Stas med egen utstilling

Mange av barna som har bidratt til ustillingen synes det er veldig stas å se sine egne verk utstilt. Siden utstillingen åpnet for en uke siden, har det vært noen hundre mennesker innom.

— Vi har blant annet hatt to skoleklasser og to barnehager hver dag som har vært her i andre ærend, som har kommet innom denne utstillingen, forklarer Eftevaag.

Utstillingen vil stå ut året, og etter det kan barna komme og hente sine nipsfigurer igjen om de ønsker det.