KRISTIANSAND: – Vi får bli til dette bygget rives. Så vet vi ikke hva som skjer, sier grafittikunstner Terje Andersen, daglig leder i Sprayboks kunsthall.

For på hjørnet av Elvegata og Dronningens gate blir Filadelfias nye bygg 12 etasjer høyt. Gigantprosjektet har en kostnadsramme på svimlende 500–600 millioner kroner, og dekker store deler av kvartal 42. Bystyret har allerede sagt ja, og med mindre det kommer klager blir Sprayboks kunsthall revet til våren.

– Det er trist, for det er veldig mange som benytter seg av dette lokalet. Det er jo klassisk: Vi finner et gammelt, falleferdig bygg, så får vi livet til å blomstre her, og så er det plutselig slutt, sier Andersen, som har drevet med graffiti i over 15 år.

ORKER IKKE TIGGE

Bygget får de nå disponere fritt av Filadelfia. Grafittikunstnerne har allerede kikket på andre lokaler, blant annet ved Mølla på Grim. Men de har ennå ikke bedt politikere om hjelp.

– Nei, vi orker ikke å bruke masse tid og arbeid på å tigge etter penger og støtte, når vi ikke engang vet utfallet. Se skatehallen, det går dårlig. De henvender seg til politikerne, men vet aldri hva som skjer videre. Det blir så uforutsigbart. Vi har ikke gått til politikerne, for jeg tror ikke de kommer til å gjøre noe uansett, sier Andersen.

– Hvis man trenger 500.000 kroner til et prosjekt, så får man kanskje 250.000 kroner. Men da kan man ikke gjennomføre det, skjønner du? Man får bare litt, legger han til.

Han forteller at rundt 15 personer bruker platestudioet i det rivningsklare lokalet hvor de har vært siden 2008, og at flere bruker atelieret deres, pluss at de også har kurs i lokalet. I fjor startet de festivalen Sprayboks Gatekunstfestival. Og under den rusfrie ungdomsfestivalen D' Voice of Hip'n hope sto de for blant annet grafittibattle og grafittikunst.

– ANERKJENNER DEM

Kulturrådgiver Bjørn Amundsen har tidligere oppfordret Kristiansand til å bli «Norges graffitiby nummer en».

– Jeg kan ikke si annet enn at vi anerkjenner kunsthallen på lik linje på alle andre, og jeg synes de utgjør et spennende trekk i bybildet. Kunstnerne ved Sprayboks har allerede fått støtte fra kulturkontoret til enkelte prosjekter. De er et kreativt miljø, sier han.

Kristiansand kommune har, i likhet med blant annet Oslo og flere andre kommuner i Norge, nulltoleranse for tagging og graffiti. Samtidig mener både Terje Andersen og makkeren Håkon Andersen i Sprayboks kunsthall at holdningene mot graffiti har endret seg. Nå dekorerer designerne alt fra kirker og barnehager, til hoteller og stuevegger. Men når deres bygg forsvinner, forsvinner også vegger å male på for mange av de som kommer til Sprayboks. Derfor vil de også gå ut til privatpersoner for å låne vegger å male på.

– Hvis man vil bli kvitt ulovlig tagging, bør man opprette lovlige vegger. Det er bedre å stimulere til at det gjøres på lovlig vis, sier Terje Andersen.