KRISTIANSAND: – Vi startet Hultsfredfestivalen fordi vi ville høre på musikk, bli fulle og ragga brudar, forteller Putte Svensson.

Gründeren av Hultsfredfestivalen var «headliner» på bransjetreffet Sørveiv som foregikk i Kristiansand fredag og lørdag. Dagen før hadde tidligere Pink Floyd-manager Peter Jenner kastet glans over arrangementet.

60 delegater fra musikkbransjen i agderfylkene og Telemark hørte på Putte Svenssons foredrag på hotell Norge lørdag, før de gikk ut i høstkvelden for å høre på regional rock 'n' roll.

For Sørveiv satte sitt tydelige preg på helga i Kristiansand. Både fredag og lørdag var det godt besøkte konserter på fem scener med artister som Erlend Ropstad og Moron Police. Totalt var hundre delegater registrert for å komme og høste bransjevisdom, knytte kontakter og få inspirasjon.

Oppreisning

Kristiansand har fått sitt eget regionale mini-Bylarm. Hadde du foreslått noe slikt for ti år siden, hadde folk sett rart på deg. I 2002 var Kristiansand vertsby for det dårligst besøkte nasjonale Bylarm noensinne, og folkene bak treffet svor på at det aldri mer skulle settes opp her i byen.

Nå er altså byen og den lokale bransjen blitt store nok til å lage sitt eget godt besøkte bransjetreff, i et likeverdig samarbeid mellom Sørf, Sørnorsk Jazzsenter og Telemarkfestivalen.

Ifølge Putte Svensson er 98 prosent av veien til suksess «en kontinuerlig kamp mot idioter». Svenskens forelesning foregikk på en dialekt vi kjenner igjen fra Emil-filmene, og de første 40 minuttene var han iført hullete bukser og topplue. Rockenissen fra Sverige krydret den energiske forestillingen med anekdoter og språkblomster.

Satanister

Historien om Hultsfreds vekst fra starten i 1981 har flere felles trekk med Quart. Begge festivalene lyktes i å skaffe seg presseoppslag om satanrock som truet bibelbeltet i sine respektive land, og begge har hatt miljøutfordringer i form av sjeldne dyrearter som hekker på festivalområdet. Quart hadde salamanderne og Hultsfred kongefiskeren, som er en knøttliten våtmarksfugl.

– Senn sto det i tidningarna: «Det blir jävla fest i Hultsfred, och en och annan kyrka brinner ned», sa Svensson til hoiende latter fra salen.

Trenger konserter

Høydepunktet inntraff imidlertid da han demonstrerte hvordan man kler seg for å få lån i banken. Hamskiftet foregikk for åpen scene, og rockenissen var brått forvandlet til en tørr bankmann med juleslips.

– Så här får man låna åtta miljoner i banken, sa Svensson. Men pakket inn i alle vittighetene lå mange tips gründere av alle kategorier kan ha nytte av.

Og ett av de siste rådene Svensson lanserte lørdag kveld kan være nyttig for mange i Kristiansand å legge seg på minnet:

– Ingen kreativ utvikling kommer uten restauranter, barer og konserter. Utviklingen kommer ikke i konferanserommene, den kommer når dere møtes i kveld etter en god konsert. Den kommer når dere møtes ved bardisken og blir revet med av hverandres ideer, sa svensken. Han fikk stormende applaus.