FILM I VINDUENE: Regine Osbakk (t.v.) og Line Anda Dalmar monterte fredag ettermiddag lerretene som filminstallasjonen skal vises på i Skippergata. Foto: Ann Magritt Arnli
OKKUPERER VINDUENE: Line Anda Dalmar (t.v.) og Regine Osbakk. Foto: Ann Magritt Arnli

KRISTIANSAND: Det er "Reverse History", videoinstallasjonen til billedkunstnerne Line Anda Dalmar og Regine Osbakk. De to kunstnerne har den siste måneden vært på residens hos Agder kunstnersenter, og nå er prosjektet de har arbeidet med over lang tid ferdig.

To kvinners historie

Resultatet vises i to store utstillingsvinduer i Prosjektrom nr 22 i Skippergata fra fredag kveld. På utsiden får man servert fragmenter av en historie og går man inn får man høre to fjerdegenerasjons norskamerikanske kvinner fortelle en historie om deres avdøde far og deres kulturelle opphav.

FILM I VINDUENE: Regine Osbakk (t.v.) og Line Anda Dalmar monterte fredag ettermiddag lerretene som filminstallasjonen skal vises på i Skippergata. Foto: Ann Magritt Arnli

Samarbeidet mellom de to kunstnerne kom til da de foretok en felles reise til USA.

— Vi har begge studert på kunstakademiet i Bergen, og dro på en felles reise til New York for å se utstillinger. Vi endte opp med å reise rundt i USA for å treffe forskjellige mennesker, og fikk dermed ideen til dette prosjektet. Via et samarbeid med St. Olaf College i Minnesota dro vi på en lang reise og gjorde research, og deretter samlet vi inn bilde- og lydmateriale til denne installasjonen nå i mai og juni, forteller Anda Dalmar og Osbakk.

Innendørs og utendørs

Den siste måneden har de jobbet med å ferdigstille videokunsten og Kristiansand er den første byen som får se resultatet. "Reverse History" er en del av det researchbaserte kunstprosjektet "Hypernative", som har som formål å skape refleksjon rundt menneskets behov for kjennskap og tilhørighet til egen kultur og historie. "Hypernative" undersøker hvordan tilhørighet og identitet oppstår, arves og går inn i nye former gjennom generasjoner med spesiell vekt på etterkommere av immigranter. På grunnlag av dette fortelles nå de to kvinnenes historie med levende bilder i vinduene i to uker framover.

OKKUPERER VINDUENE: Line Anda Dalmar (t.v.) og Regine Osbakk. Foto: Ann Magritt Arnli

— Vi bruker en projektor innenfra, slik at man kan kunne se bildene også ute på gata. Denne installasjonen skal være sånn at du kan se ti minutter og få med deg noe, selv om filmen varer til sammen i 26 minutter. Det er ingen begynnelse eller slutt på den, forteller kunstnerne.

Installasjonen vil være å se i vinduene i Skippergata 22 i helgene og etter mørkets frambrudd fra tirsdag til fredag fram til desember.