Det begynner med blått og går mer og mer over i gult og ender som en soloppgang over alteret, forklarer Lars Kristian Stendahl Gjervik og holder nupenglasset opp mot kirketaket.

32 vanlige vindusruter skal skiftes ut med 32 kunstverk.

Tålmodig kunstner

NUPENGLASS PÅ PLASS: Glassmaleriene skal gå som et farget bånd rundt hele kirkerommet. Foto: Vegar Valde

I tillegg til de 32 vinduene som skal gå som et bånd rundt hele kirkerommet, skal også glassdøren skiftes ut med Nupen-kunst. Dette er bare trinn én i den kunstneriske utsmykningen av den 22 år gamle kirken. Til våren skal trinn to være på plass. Da vil også glasset i takkonstruksjonen og det pyramideformete tårnet være nupenblått og -gyllent.Lars Kristian Stendahl Gjervik, som er leder for menighetsrådet, håper å bli velsignet med godt og tjenlig vær når kirketaket skal åpnes til våren, slik at alt blir ferdig i god tid før Festspillene.

Nupen-prosjektet i Olsvik kirke begynte for flere år siden, men kontrakten med kunstneren ble først underskrevet i mai. Gjervik, som er leder i menighetsrådet, sier det har vært en lang prosess. Han berømmer kunstneren for hans tålmodighet. Nupen og hans team har også bidratt med råd og vink til hvordan prosjektet kunne gjennomføres.

— Det gikk nesten to og et halvt år fra vi var enige om utsmykningsprosjektet til vi skrev under kontrakten, sier Gjervik.

Bratt læringskurve

KUNSTVERK: Kjell Nupen skal lage 32 kunstverk av 32 vinduer. Foto: Reidar Kollstad

Hele prosjektet kommer på tre millioner kroner. Det har vært en bratt læringskurve for menighetsrådslederen, som til daglig jobber på Olsvik skole.— Jeg har aldri kjøpt kunst for så mange millioner før og visste ikke hvordan slikt foregår. Jeg visste heller ikke hvordan vi skulle skaffe nødvendige midler, sier han. For hvordan selger man inn en idé om glasskunst i mangemillionersklassen til potensielle sponsorer uten å ha noe å vise for seg? Lederen i menighetsrådet innrømmer at det har hendt han har sovet dårlig.

Men Gjervik og resten av menighetsrådet hadde en stor idé og et anerkjent kunstnernavn. Nupen kan vise til store utsmykningsprosjekt i andre kirker.

Nesten halvparten av finansieringen er i boks. Det siste bidraget på 200.000 kroner kommer fra Stor-Bergen boligbyggelags jubileumsfond. Bergen kommunes fond til kunstnerisk utsmykning har bidratt med 150.000 kroner og Marie Andresens legat har lagt 200.000 på bordet.

Menigheten bidrar

Men brorparten av pengene er overskudd fra den årlige Olsvikutstillingen i kirken. Kirkevergen i Bergen har gitt tilsagn om lån til menigheten, slik at prosjektet kan finansieres, selv om menigheten ikke har alle pengene på plass.

— Det er nå arbeidet mot næringslivet begynner, og nå kan de komme hit og se hvor flott det blir, sier Gjervik. Han understreker at finansiering av utsmykningen ikke skal gå på bekostning av driften i kirken.

Denne uken kom stillasene på plass. Nupens egen glassmester, Ole Richard Lauritsen, har vært i Olsvik for å forklare hvordan glasset skal monteres. De 32 glassflatene skal være på plass til første søndag i advent.

— Vi kommer i mål i god tid før det, sier Gjervik.

Nå sover menighetsrådslederen i Olsvik mye bedre om natten.