KRISTIANSAND: Kristiansanderen Arild Andresen er en av fire regissører som i dag ble tildelt VIP-stipend av Norsk filminstitutt (NFI).

Dette er en hyggelig anerkjennelse for det jeg har gjort, for dette er et stipend som peker både fremover og bakover. Det er en hyggelig oppmuntring og inspirerende , sier Arild Andresen til Fædrelandsvennen.

VIP står for "Vekst I Prosjekt", og stipendet gis til etablerte langfilmregissører for at de skal fordype og eksperimentere med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere.

— Søkerne som velges ut må ha en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk, og et klart mål for hva de vil med stipendet. De fire regissørene som får stipendene denne gangen skiller seg positivt ut på dette området, og viser god innsikt og refleksjon rundt sin egen utvikling. Alle har også en overbevisende faglig begrunnelse for kunstnerisk fordypning gjennom utvikling av originale og utfordrende filmprosjekter, sier rådgiver Eva Færevaag ved NFI i en pressemelding.

Prisvinnende regissør

Arild Andresen fikk sitt regissørgjennombrudd med tv-serien "Gutta Boys", som han ble Emmy-nominert for i 2006. Sørlendingens første spillefilm var "Keeper'n til Liverpool", og den var den norske filmen som vant flest priser i fjor, blant annet Krystallbjørnen for beste barnefilm i Berlin. Hans andre film, "Kompani Orheim", vant tidligere i år hovedprisen under filmfestivalen i Gøteborg.

Arild en vi har store forhåpninger til. Han har vist med filmene sine at han er et stort talent, og han har vist en sterk fremdrift og utvikling , utdyper Færevaag overfor Fædrelandsvennen.

Vil utvikle det visuelle uttrykket

— Han har et blikk for det autentiske, og utvikler emosjonelle historier. Filmene hans til nå har vært fokusert på menneskets nerve. Han er bevisst på at han vil utvikle sitt filmuttrykk videre til et mer visuelt uttrykk. Han har et ambisiøst forskningsprosjekt foran seg, forteller NFI-rådgiveren videre.

Regissøren selv gleder seg til å få tid til å se litt fremover.

— Dette passer egentlig veldig bra, for nå har jeg hatt to filmprosjekt tett på hverandre. Det har vært intenst og arbeidskrevende. Dette er en gyllen mulighet til å fordype meg i nye prosjekter, og utvikle meg faglig, sier Andresen.

Mine historier og filmen vil alltid være tett på mennesker, men jeg har lyst til å forske mer på andre uttrykk for å utvikle meg videre. Det er et punkt jeg føler jeg har mer å gå på , innrømmer sørlendingen.

De øvrige regissørene som fikk VIP-stipend er Vibeke Idsøe, Nils Gaup og Eva Dahr.