KRISTIANSAND: — Jeg ble spurt om å undertegne et opprop for Protestfestivalen, og derfor gjorde jeg noen undersøkelser rundt den, sier Hege Boman Grundekjøn.

Det var 12. november hun skrev e-post til Norsk Kulturråd med følgende ordlyd:

ENGASJERT: Hege Boman Grundekjøn har takket ja til å sitte i Protesfestivalens råd fra nyttår. Foto: ARKIV

"Hei: Bare et kort spørsmål:

Er det et vilkår for en festival som søker økonomisk støtte hos dere, at denne mottar fast støtte av den kommunen den hører hjemme i?

Mer konkret: Pga gjeldssituasjonen vurderes det i Kristiansand kommune å frigjøre kulturposten “faste støttemottakere” , redusere den totale kulturpotten og åpne for at alle søkere, uten særstilling for enkelte aktører, søker på lik linje om kommunal støtte år for år.

Om dette skjer, vil festivaler som tidligere har mottatt faste bevilgninger fra kommunen, straffes hardere ved at de derved ekskluderes fra å søke om støtte av Kulturrådet?

Saken er av betydning for innsamling av underskrifter til støtte for Protestfestivalen, så jeg setter pris på et raskt svar!

Mvh Hege Boman Grundekjøn "

— Ingen visste

Svaret hun fikk var delvis bekreftende, og kom fra seniorrådgiver Per Einar Brænden i Norsk Kulturråd.

— Det var ingen i festivalen som visste at jeg undersøkte dette, sier Hege Boman Grundekjøn, som avviser at høstens tildeling til festivalen har vært påvirket av henne selv om hun er gift med ordføreren.

Engasjementet hennes for Protestfestivalen har imidlertid økt etter at hun var i kontakt med kulturrådet. 9. desember bekreftet ordførerens kone overfor Protestfestivalens styreleder at hun vil være nytt rådsmedlem for festivalen neste år.

— Jeg takket ja til henvendelsen basert på rådets øvrige sammensetning og den samfunnsnytten Protestfestivalen representerer, sier Boman Grundekjøn.

Argumentet om nødvendigheten av kommunal støtte for å sikre statsstøtte har vært fremført med styrke av festivalsjef Svein Inge Olsen foran budsjettforhandlingene i høst. Forrige uke fikk han gjennomslag da koalisjonen Høyre, Frp, PP og KrF bevilget Protestfestivalen 200.000 kroner på neste års budsjett, som den eneste festivalen med egen post på kommunebudsjettet.

— Dette er ikke noe å lage sjau om. Jeg kunne like gjerne selv fått dette svaret fra Kulturrådet, så det har ikke noen praktisk betydning at det var Hege Bomann Grundekjøn som fikk det, sier festivalsjef Olsen.

Forrige uke sendte han svaret videre til Fædrelandsvennen som siterte fra det i en artikkel. Han opplyste da ikke at det var Boman Grundekjøn som hadde innhentet det fra Kulturrådet.

Ukjent for ordføreren

Ordfører Arvid Grundekjøn sier dette:

— Jeg ble ikke kjent med dette brevet før Hege bemerket at det sto i avisen forleden. Jeg er kjent med at min kone har vært bedt om å sitte i festivalens råd, og jeg vet at hun har gjort forundersøkelser rundt festivalen, sier ordføreren.

— Men har informasjonen hun innhentet vært brukt av deg politisk til å argumentere for tildelingen til Protestfestivalen?

— Nei, jeg kjente jo ikke til dette brevet. Og selv om det som skjer i politiske møter skal være konfidensielt, forstår jeg at dette har så stor interesse at jeg må si følgende: Det har ikke vært utøvd noe press fra min side politisk når det gjelder Protestfestivalen, selv om jeg jo synes det er en utmerket festival, sier ordføreren.

Hege Boman Grundekjøn tiltrer etter planen Protestfestivalens råd over nyttår.

— Jeg har for øvrig engasjert meg også i et par andre organisasjoner, uten å ta dette opp med min mann, sier hun.