KRISTIANSAND: Dermed går det mot en løsning i konflikten som oppsto før jul da forhandlingene strandet etter flere forsøk på å komme fram til enighet om leiepris og driftsvilkår for kulturkollektivet i Kongens gate 6. Totalt sett skal kulturaktørene som leier det gamle kinobygget betale 360.000 kroner i året pluss strøm, og være ansvarlig for det indre vedlikeholdet selv. Det ytre vedlikehold blir i prinsippet kommunens ansvar, til tross for at det per i dag ikke finnes budsjett for dette. Hele første etasje skal leies av Cinemateket som også får ansvar for utleie av de to kinosalene, mens de øvrige aktørene betaler ren kontorleie.

Dersom dette fungerer, kan kontraktene forlenges for fire nye år.

Problematisk

Dette var hovedtrekkene i avtaleutkastet som kulturdirektør Stein Tore Sorthe presenterte for kommunalutvalget tirsdag, etter at han selv og eiendomssjef Hans Christian Gram mandag ettermiddag forhandlet fram et nytt forslag på et møte med alle leietakerne.

— Det viste seg problematisk for leietakerne å organisere seg i én forening, forklarte Sorthe til politikerne.

Etter en kort diskusjonsrunde, der det bare var Frps Tor Utsogn som murret mot særbehandling av kulturaktører, ga kommunalutvalget sin velsignelse til fortsatt liv for det kulturelle fellesskapet som er bygget opp i Aladdin. Partene har nå frist på seg til 1. mars til å få på plass de endelige avtalene.

Krevende dialog

— Det var en krevende dialog, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe til Fædrelandsvennen om mandagens møte med leietakerne.

— Men jeg håper vi nå har fått grunnlaget på plass, selv om det gjenstår noen detaljer, sier han.

Det var formannskapet som 13. juni i fjor vedtok å la brukerne av Aladdin få leie bygget i fem år, forutsatt at ikke kommunen får dekket inn det de taper på ikke å selge bygget. Etter et utgangskrav på 700.000 kroner, er dette nå brakt ned til 360.000 kroner pluss strøm.

— De 360.000 kronene dekker den tapte salgsinntekten, kommunale avgifter og nødvendige serviceavtaler på heisanlegg etc., forklarer Sorthe.

Men det kan bli problematisk dersom det skulle bli påkrevd med ytre vedlikehold av større omfang:

— Hvis vi får tyngre utfordringer med tak- eller ventilasjonsanlegg, har vi ikke mulighet til å klare dette verken innenfor leieinntektene eller vedlikeholdsbudsjettet, forklarte eiendomssjef Hans Christian Gram til kommunalutvalget.

— Da kan alternativene være enten å gi tilleggsbevilgning eller å terminere leiekontraktene og la bygget stå tomt, sa han.

Usikker fremtid

Men foreløpig ser driften ut til å være sikret, og det blir Cinemateket som får oppgaven med å leie ut de to kinosalene.

— Vi vet at Kilden trenger prøvesaler, at UiA er interessert i å leie og at kinoen trenger lokalene blant annet til Barnefilmfestivalen, så det burde være mulig å få det til å gå rundt, sier Sorthe.

Fram til 15. desember var det Kristiansand Kino som leide bygget for én krone i året fra Kristiansand Eiendom, og som i sin tur leide ut til kulturaktørene for 500.000 kroner i året.

Hva som på sikt skal skje med kvartalet Aladdin inngår i, er fortsatt uklart. En ny reguleringsplan skulle ha vært vedtatt i fjor, men ble utsatt etter innsigelser fra fylkeskommunen. Disse innsigelsene skal etter planen behandles i vinter, før politikerne kan fatte sin endelige avgjørelse.

- Viktig å beholde salene

— Det er veldig positivt at vi kom fram til dette resultatet, sier Harald Stensland som har fungert som forhandlingsleder for leietakerne på Aladdin. Han roser både kulturkontoret og Kristiansand Eiendom for å ha lagt godviljen til, og håper prøvedriften vil vise at modellen har livets rett.

— Å fusjonere alle inn i et driftsselskap ville blitt alt for byråkratisk og forårsaket en voldsom papirmølle hver gang noen flytter ut eller inn, sier han.

— Aller viktigst er det at vi får brukt de to salene. Dette handler ikke primært om kontorer, men at Kristiansand sårt trenger prøvesalene og det kreative miljøet rundt dem. I løpet av 2011 og 2012 har det skjedd en revolusjon i Kristiansand. Vi har fått Kilden, og produksjonsaktiviteten både innen teater, musikk og film har økt dramatisk. Men samtidig har byen mistet prøvelokaler både i Arbeideren, i Marvika og Agder Teater, sier han.

— Salene i Aladdin er derfor sårt tiltrengt, og nå kan vi endelig gå ut og ønske folk velkommen til å leie, sier han.

Han poengterer at kulturaktørenes leiepriser ikke er subsidiering av kulturlivet:

— For kontorene betaler vi om lag 1000 kroner per kvadratmeter, og det er omtrent vanlig markedsleie, sier han.