KRISTIANSAND: — Jeg må utrolig nok kjempe mot både sure naboer og min egen velforening for å få tillatelse til å bygge atelier i hagen. Dette viser hvor vanskelig det er å etablere seg som kunstner i Kristiansand, sier Tone Svaland Holberg.

Billedkunstnerens planer om å bygge atelier i kombinasjon med familiens hus i Marcus Thranes gate 1 på Nedre Lund, er blitt møtt med underskriftsaksjon og protestflagging (rødt flagg) fra naboeiendommen.

EKSIL. I stridens hete har hun søkt midlertidig eksil på Åkerøya, og legger ikke skjul på at hun vil vurdere å flytte fra byen dersom hun nektes å bygge. Men inntil videre vil hun slåss for å vinne fram med sin sak.

Svaland Holberg flyttet tilbake til Kristiansand fra Lillestrøm i 1995, og har i over ti år jobbet for å skaffe seg hus og atelier på samme tomt.

— Jeg har vært på "alle", men ingen har kunnet skaffe meg en egnet tomt til begge formål. Da Marcus Thranes gate 1 var til salgs i 2000, kontaktet jeg folk kommunen, som sa at det ikke ville by på problemer å få tillatelse til bygge atelier i hagen. Derfor kjøpte vi eiendommen og gjennomførte en kostbar restaurering av huset. Senere er boligområdet omregulert, og det har gitt naboene en mulighet til å anke til Fylkesmannen. Derfor er det Fylkesmannen som nå skal besegle min skjebne, enda både byutviklingsstyret og Byantikvaren har godkjent planene, forteller en hun.

RETTFERDIGHET. Svaland Holberg forklarer at et atelier ikke er som naboer hevder, et næringsbygg som bringer støy og trafikk til området.

— Det er å sammenligne med et hjemmekontor, sier billedkunstneren, som er oppgitt over at hennes egen velforening aksjonerer uten å kontakte henne. Hvordan kan det i rettferdighetens navn skje, spør hun retorisk.

Hun fremholder også at hjem og atelier griper inn i hverandre, og at det er svært avgjørende for henne som billedkunstner å kunne å kunne gå til og fra arbeidene hele tiden.

MISFORSTÅTT. - Jeg arbeider med mange prosesser som krever at ting står og tørker eller trenger tid for å virke, og da blir det mye unødvendig transport hvis jeg er langt unna hjemmet. Jeg må ha flyt i arbeidet og ha nødvendige ro til å skape nye bilder. Det vil jeg få i et atelier i hagen. Ikke i et leid atelier langt unna hjemmet, sier hun.

— Føler du deg motarbeidet?

— Både motarbeidet og misforstått. Jeg vil heller ikke legge skjul på at striden hemmer meg som kunstner. Jeg blir fortvilet dersom søknaden avslås.

— Naboene hevder at du skal bygge et tårn?

— Det er sju meter høyt, vesentlig lavere enn huset, og faller i Byantikvarens smak. Atelieret er på to etasjer, hver etasje på 50 kvadratmeter, og i tillegg kommer et beskjedent hjemmekontor.

— Du truer med å flytte?

— Jeg ser ingen annen utvei, så viktig er denne saken for meg, sier Svaland Holberg.