— Ja, vi har absolutt fått mersmak på skuespilleryrket, konstaterer Anders Clausen (11) og Helene Gystad (12) som har hovedrollene i barnefilmen «Radiopiratene».

Men selv om de begge trivdes utrolig godt på settet, er det ikke sikkert at det er akkurat skuespiller de vil bli som voksen.

— Men det hadde sikkert vært gøy med noen flere roller, forsikrer Helene og sikter da spesielt til å ha en stemme i en animasjonsfilm.

Første film

I en liten overbeskyttet bygd på landet, flytter Karl Jonathan og pappa tilbake til farens nedslitte barndomshjem. I Skjelleruten er forsiktighet et nøkkelord og reglene herjer rundt ørene. Da Karl Jonathan møter Sisseline bestemmer de seg for å gjøre opprør og begynner å hacke seg inn på lokalradioens program.

Slik begynner «Radiopiratene» som skal åpne den 20. Barnefilmfesten i Haugesund søndag.

Verken Anders eller Helene har deltatt i en langfilm tidligere, men koste seg under innspillingen.

— Det var veldig morsomt å være med i «Radiopiratene», men det kunne bli noen lange dager, erklærer Helene.

Medskuespiller Anders er litt uenig:

— Jeg syntes alt var gøy, jeg, svarer han.

- Festene er kjedelige

Å være på filmfestival før man er kommet inn i tenårene er det ikke mange barn som har gjort tidligere, men på tross av utallige intervjuer, har Anders og Helene det helt greit på «jobben».

— Men det kan bli litt kjedelig ettersom det ikke er så mange andre barn her, syns Helene.

— Og festene er det verste, repliserer Anders til kollegaene Ane Dahl Torp og Henrik Mestads store latter.

Vil helst gjøre barnefilm

- Hva var det beste med å spille inn «Radiopiratene»?

— Å bli kjent med så mange nye folk, mener Helene.

— Og spesielt Henrik og Ane må du jo si, skyter plutselig en spøkende Henrik Mestad inn, som for øvrig er hyperaktuell under årets filmfestival i Haugesund.

Fredag mottok han nemlig prisen for beste birolle i filmen «Sønner» under Amanda-utdelingen, lørdag hadde «Tatt av kvinnen» verdenspremiere og åpnet filmfestivalen (der Mestad også har en birolle) og i kveld er det altså Barnefilmfesten som skal settes i gang.

I «Radiopiratene» spiller Mestad den skumle rockegitaristen og motorsyklisten Konrad.

— Det er jo barnefilm jeg aller helst vil gjøre, hevder 43-åringen.

Deilig med kostyme

Mestad syntes det er herlig å spille en rolle der kostymet fyller en stor del av karakteren.

— Konrad er en veldig deilig karakter siden jeg får være kledt opp i parykk og bart og får kjøre motorsykkel. Det blir ikke bedre enn det, smiler skuespilleren som blant annet er kjent fra «Reprise» og «Kunsten å tenke negativt».

— Det er også gøy at regissør Stig Svendsen er så utrolig leken. Da kan du ta rollen helt ut, sier Mestad avslutningsvis.

De andre filmene som vises under Barnefilmfesten i Haugesund er «Rottatouille», «Shrek 3», «Kiki – Den lille heksa», «Vikaren», «De fortapte barns øy» og «Hoppet».