OSLO: — For meg har det vært en kolossal inspirasjon å skrive boken, men samtidig har det vært en kamp på liv og død. I mai og juni trodde jeg ikke at jeg skulle klare det. Jeg fikk mitt andre tilbakefall, og like etterpå ble jeg rammet av en voldsom blodforgiftning. Det satte min ambisjon om å skrive boken på en alvorlig prøve. Da jeg ble sendt hjem fra sykehuset veide jeg mindre enn jeg gjorde som 16-åring. I juni var jeg så svak at jeg knapt kunne gå, men i juli kom kreftene gradvis tilbake, forteller Terje Strøm-Olsen på telefonen.

Etter ni måneders hardt arbeid er den kreftsyke kristiansanderen ferdig med boken om sitt eget liv. I går undertegnet han kontrakt med forlaget Kolofon. Planen er at boken skal utgis i slutten av februar.

Dystre utsikter

. - De siste ukene har jeg brukt til å bearbeide manus og utarbeide en skikkelig kildedokumentasjon, forteller Strøm-Olsen.

Rett før han fylte 50 år, ble livet hans kastet om kull. Han fikk diagnosen myelomatose, uhelbredelig beinmargskreft med spredning til skjelettet. Fremtidsutsiktene var dystre. Han hadde begrenset tid å leve, i beste fall sju til åtte år.

— Å legge meg på sofaen for å vente på timeglasset skulle renne ut, kom ikke på tale. Nå måtte jeg vise hvilket stoff jeg var laget av, forteller han.

Etter at han fikk diagnosen, har han fått oppfordringer om å skrive om sine opplevelser og erfaringer fra sitt mer enn 25 års virke i norsk og internasjonalt musikk- og teaterliv. Andre bad ham om å feste på papiret sin kamp mot den uhelbredelige sykdommen.

— Jeg nølte, ideen om å skrive var jeg ikke umiddelbart begeistret for. Men ved juletider 2006 bestemte jeg meg for å prøve. Jeg ville forsøke å fortelle en historie som la an et historisk perspektiv på de opplevelser jeg har hatt i mitt 55-årige liv. Og samtidig ønsket jeg å formidle at «livet er ingenting; det er bare en mulighet til noe» hvis troen og håpets kraft er sterkt nok til stede, forklarer han.

Prinsesse Diana

. I selvbiografien forteller han om sin oppvekst i Kristiansand - i en slekt som tok aktivt del i byens kulturelle, kirkelige og politiske liv. Fra studentlivet på Blindern midt på 70-tallet skriver han om den politiske kampen, hvor han selv var en av lederne på høyresiden. Strøm-Olsens år som impresario ble både hektiske og dramatiske. Han kom blant annet på kant med myndighetene i Sovjet, og ble i 1981 erklært «persona non grata» av den sovjetiske kulturministeren etter å ha invitert den landsforviste forfatteren Solsjenitsyns nære venn, cellisten Mstislav Rostropovitsj til Norge. Strøm-Olsen forteller også om sitt møte med prinsesse Diana, som han fikk lokket til en ballettforestilling i Oslo, og om sitt samarbeid med størrelser som blant andre Andrew Lloyd Webber.

— Flere av mine venner har lest kapitler etter hvert som de ble ferdige, og kommet med sine kommentarer. Det har ansporet meg til fortsatt innsats. Vennene ga meg troen på at dette skulle jeg mestre, sier Strøm-Olsen.