SLIK BLIR DET: Slik ser arrangørene for seg neste sommer på Hove. Foto: Fotomontasje: Hovefestivalen

ARENDAL: — Publikumskapasiteten på over 15.000 mennesker gjør at Hovefestivalen, som eneste norske festival har kapasitet til å hente inn de største og mest aktuelle artistene i verden. Det sier initiativtaker bak festivalen, Svein Bjørge.

– Med Hovefestivalen vil Norge og Arendal få en musikkfestival som vil vekke internasjonal oppsikt. Vi skal tilby et allsidig og variert program. Festivaldeltakerne skal få oppleve internasjonale headlinere, samtidig som fremtidens artister skal få muligheten til å vise seg frem. Det som er helt unikt med festivalområdet på Tromøya er at vi har kapasitet til å ta inn virkelig store internasjonale stjerner, noe ingen andre festivaler i Norge har hatt tidligere, sier Bjørge.

Samtidig som Hovefestivalen skal være en internasjonal festival med eksklusive og aktuelle internasjonale artister, skal den også være en arena for norsk musikk og norske utøvere.

Setter Arendal på kartet - Dette er et stort løft for byen vår, jubler Arendal-ordfører Torill Rolstad Larsen.

— Med over 15.000 festivaldeltakere hver dag vil Arendal få et stort inntog av besøkende festivaldeltakere fra inn og utland den første uka av juli neste år. Dette vil gi inntekter til kommunen, men også gjøre Arendal til et kultursentrum både i og utenfor Norges grenser, mener Bjørge.

– Bilder fra festivalen vil gå verden rundt. Med sørlandsidyll og musikkopplevelser hånd i hånd er det liten tvil om at Arendal vil bli et sted musikkinteresserte verden over vil snakke om. Hovefestivalen vil således bidra til å øke turismen til byen samtidig som det gir en spesiell status å ha en unik musikkfestival i kommunen, sier arrangøren.

Større enn Quart

Styreleder Einar Halvorsen i Hove Drift- og Utviklinsselskap A/S mener festivalen har et større potensial enn Quart.

— Det er snakk om at festivalen skal ta i mot det samme antall mennesker som Quart festivalen gjør i dag, altså 10 - 12.000, men her har man et mye større potensial enn i Kristiansand, sier Halvorsen.

— Ved det vi kaller Kinobrakka vil konsertscenen stå, her er det antydet at det er plass til 20.000 mennesker, sier Halvorsen.

Hove leir ligger på Tromøy i Arendal. Frem til 1963 lå det en militærleir her, og det er disse arealene som den kommende festivalen vil ta i bruk

— Dette er et stort område, hele 330 mål. Her har vi overnattingsmuligheter til 550 mennesker i byggene, samtidig som det er campingmuligheter til mange mennesker, sier Einar Halvorsen.

Halvorsen forklarer at Hove Drift- og Utviklinsselskap A/S har inngått en 10 års leieavtale med festivalarrangørene.

— I avtalen har vi kommet fram til et fast leiebeløp, men det er også lagt inn noen provisjonsordninger, sier han.

Det er i første omgang snakk om å bruke områdene til Hove Leir til camping for festivaldeltakere, men Halvorsen ser dessuten for seg et samarbeid med lokale bønder om leie av jorder til festivalcamping.

Unike muligheter

I følge Halvorsen skal intiativtakerene ha kjent til mulighetene ved Hove Leir, og etter fire befaringer i området falt valget på den gamle militærleiren på Tromøy.

— Her er det unike muligheter med få naboer å forstyrre og vakre omgivelser med bademuligheter i sjøen, sier han.

På spørsmål om den sårbare naturen på Tromøy har Halvorsen få bekymringer.

— Initiativtakerne satser på en miljøprofil, så vi regner med at de nødvendige hensyn vil bli tatt, sier Halvorsen.