KRISTIANSAND: — Jeg husker den konserten. Det var et lite lokale, men en positiv opplevelse, sier Odd Nordstoga om Dark Season-seansen på Glipp i 2001. Lørdag var han tilbake i Kristiansand, og smøg inn et intervju før konserten, som denne gang var på Agder Teater. Der inviterte han publikum «Heim te mor», og det var ingen grunn til å mistro Nordstogas invitasjon. Med scenen kledd med dusvarme stålamper, gulvtepper, sofakrok og levende lys, ble de nær 400 publikummerne omfavnet av spellemannens Vinje-univers.

Nær

Følelsen av å være på et storkoselig, musikalsk kaffeslabberas, ble forsterket av Nordstogas evne til å engasjere publikum med små, smilfremkallende anekdoter mellom sangene.

Og til tross for at publikum satt ned, røpet hoppende knær, takttappende hender og nikkende nakker at intimpakka gikk rett hjem. Spillegleden, som formelig spratt ut av hovedpersonen og hans orkester, smittet i epidemifart på Agder Teater.

Stemning Sjarmoffensiven smeltet siste skepsisfront da Nordstoga hoppet ned til første rad, og dro med seg publikummer Anne Margrete Myhrmoen på en svingom langs scenekanten. Orkestermedlem Line Horntvedt hadde mindre hell med å smelte sørlandsherrene, og måtte gå tilbake til haugen med instrumenter hun trakterte med uforrettet sak. Men absolutt ingen andre kan ha grunn til å føle seg forsmådd etter lørdagens stemningsstimuli i Odds stue.

Allatarz. Bandet som turnerer, kaller seg uoffisielt for «Odd Nordstoga Allstarz», og har spilt sammen siden 2004. Multimusiker Horntvedt har bakgrunn fra Jaga Jazzist, og kom med for denne turneen.

— Vi har øvd skikkelig bra, og jeg er veldig stolt av konserten. Det vi leverer er veldig helstøpt, sier Nordstoga.

Travel. Siden plateslippet for tre uker siden har gruppa vært på veien. 25 konserter skal gjennomføres på under én måned, og Dark Season-konserten var den trettende. Den gode platemottakelsen har Nordstoga ikke hatt tid til å nyte.

— De siste ukene har vært avsindig travle. Det har gått i ei bløyte. Fra «Luring» har det gått i ett til nå. Jeg gleder meg veldig til denne promoteringen er over, men det blir nok litt tomt og rart også, medgir han.

Kjedsomhet Da vil Odd Nordstoga gjerne kjede seg litt:

— Jeg gleder meg til å få tid til å kjede meg litt. Av kjedsomhet kommer et behov for å skape noe, så det er et bra drivstoff.

Når året er omme skal årets Spellemann 2004 slappe av. Og publikum må vente minst to år på neste sprelske skive på Vinje-mål.

I går for han videre til Stavanger konserthus. Veien hjem til mor kan bli lang, og da hjelper det med soving på Sørlandet.

— Dette blir første natt på tre døgn hvor jeg ikke sover i bussen. Jeg kommer til å sove som en unge, sier Nordstoga med et salig sukk.

FAKTA

Odd Nordstoga

Har solgt 160.000 eksemplarer av sin første soloplate, "Luring".

Slapp "Heim te mor" til svært gode kritikker for tre uker siden.

Spilte på Agder Teater under Dark Season-festivalen lørdag kveld.