BILDESERIE: Se flere bilder fra gjørmehavet

ARENDAL: Onsdag morgen ble rundt 600 campere bedt om å flytte fra stedet, etter at pøsregn førte til at gjørme og vann strømmet inn i teltene. Jordet, som ble leid inn fra nabogrunneieren for å få ekstra plass, er i lang tid kalt for «Myra» av lokalbefolkningen,

— Vi har tatt mange sjanser med å arrangere denne festivalen, sier daglig leder i Hovefestivalen, Morten Sandberg.

— Gamblet dere for mye?

— Som jeg sier, alt har jo vært en sjanse. Men vi kunne ikke vite at det skulle komme 55 millimeter regn på en dag, sier Sandberg.

Fikk advarsler

Etter det fvn.no kjenner til, hadde festivalledelsen fått klare advarsler om at regn ville føre til store problemer på området. Jordet er regulert for landbruk, og skal ikke ha ordentlig drenering.

— Alle visste at hvis det kom regn, så ville jordet bli ubrukelig, sier flere kilder til fvn.no.

— Vi var klar over det, men vi hadde ikke noe grunnlag for å vite hvor mye regnvann området kunne ta unna. Uten regn virker området godt nok. Det er mulig ting har tettet seg, og det er noe vi undersøker, sier Sandberg.

Torsdag ettermiddag står det fortsatt om lag 50 telt på området. Camperne har alle fått spørsmål fra festivalledelsen om de vil flytte, men har valgt å bli. De fleste som valgte å flytte teltene, fikk tilbud om å bo på Hove camping. Onsdag var det imidlertid flere som var lei av regnvær og forlot festivalen søkkvåte.

- Marginal sum

— Vi har ikke fått noen krav om tilbakebetaling av festivalpass. De som har fått ting ødelagt, har fått nye telt, liggeunderlag og soveposer av oss, sier Sandberg.

— Hvor mye har dette kostet festivalen?

— Det er en marginal sum. Det som har kostet er en kjempeinnsats fra frivillige og vakter. Jeg tror hendelsen har etablert Hovefestivalen som ordentlig festival. Både på Roskilde og Glastonbury har det i alle år vært gjørmebad. Samholdet blant de berørte har også imponert meg. Alle skulle være med å bidra, sier Sandberg.

Han regner med å bruke jordet igjen neste år, men festivalledelsen vil da prøve å få drenert området.