Oslo: På parkeringsplassen rett utenfor Nasjonalmuseet er MC-klubben på utstilling helt fram til søndag.

Oslos nye kunstscene er satt i gang av de tre kunststudentene Frode Markhus, Lutz-Rainer Müller og Stian Ådlandsvik. De unge kunstnerne fikk mulighet til å gjennomføre prosjektet gjennom «Ung kunstscene».

— Da vi fikk muligheten, tenkte vi med en gang; hva er den store motsetningen til Nasjonalmuseet? Vi tenkte på biler og eksos, og til slutt landet vi på ideen om Hells Angels. De var sjokkert over å bli spurt, men veldig glade, sier Frode Markhus til NTB.

- Vi er kunst

De tre guttene har ikke hatt så mye å gjøre med selve programmet. Det har de overlatt til Hells Angels. Kunststudentene har bare tilrettelagt arrangementet for MC-klubben.

— Vi har vært veldig klare på at kunstscenen skal være deres. På denne måten kan mannen i gata få et innblikk i hvordan dette miljøet fungerer til daglig, sier Stian Ådlandsvik som selv en fascinert av MC-kulturen.

Guttene håper at utstillingen kan være med på å forandre folks oppfatninger om hva kunst er.

— Kunstnere og designere har til en hver tid tatt elementer fra subkulturen. Nå snur vi på hele rekkefølgen, og flytter selve subkulturen fram i lyset, sier Markhus.

I år feirer Hells Angels sitt tiårsjubileum i Norge, og motorsykkelklubben mener selv jubileet ikke kunne ha blitt feiret på en bedre måte.

— Vi mener jo at hele livsformen vår er som kunst. Vi prøver å få det beste ut av livet over alle landegrenser, sier et HA-medlem som kun presenterer seg som Super'n, til NTB.

Full tillit

Han forteller at Hells Angels vanligvis får mange forespørsler om å være med på forskjellige arrangementer. Stort sett er svaret negativt, men denne gangen kunne de ikke dy seg.

— Det er en måte å vise seg fram på. Jeg føler vi har blitt omtalt mye negativt i mediene. Nå kan vi vise hvordan vi virkelig vi er, sier Super'n.

Arrangementet er planlagt av MC-klubben selv, og utstillingen preges av motorsykler og damer. Hells Angels har leid inn flere glamourmodeller som skal være med på hele arrangementet.

— Jeg har vært med på lignende arrangementer som gatebil-race tidligere. Men jeg har vært ute av gamet en stund, så det er jo spesielt å gjøre comeback på en kunstutstilling, sier glamourmodell Lene Pedersen til NTB.

Presse- og mediesjef Elise Lund ved Nasjonalmuseet sier hun var litt skeptisk da hun først hørte om ideen. Hun er usikker på om arrangementet kan kalles kunst, og omtaler det heller som en kulturutstilling.

— Men vi skal jo være en åpen og inkluderende institusjon. Dette er jo veldig annerledes, men jeg har full tillit til det som skal foregå, sier Lund.