KRISTIANSAND: Selv om premieren på "Closer" såvidt er unnagjort, hindrer ikke det den unge regissøren i å planlegge sitt neste trekk.

— Jeg regner med å komme med noe nytt allerede til våren. Teatersjef, Alex Scherpf og jeg har begynt på et filmmanus. Vi har veldig lyst å lage en ganster-film i Kristiansand, sier Landmark til fvn.no.

Planene er foreløpig ikke konkretisert, og de to har en "går det, så går det"-holdning til prosjektet.

Gangsterfilm eller ei, den unge regissøren har likevel ikke tenkt å slutte med teater med det første.

— I utgangspunktet startet jeg med teater for å lære mer og så går over til film, men etterhvert har jeg funnet ut at jeg trives aller best i teateret.

Vil rekruttere unge til teatersalen

Landmark har startet et aldri så lite korstog for å få unge mennesker til å gå mer i teateret. Både med regissør-debuten "Bad Boy Bubby" og aktuelle "Closer" har han hatt som fokus å trekke et nytt publikum til teateret.

— Vi trenger å rekruttere nye teaterpublikummere, og disse stykkene er noe som tiltaler unge. Mange unge sier teater er vanskelig tilgjengelig, og jeg tror det skyldes mye at de får et helt feil førsteinntrykk. Teater er ikke bare Peer Gynt. Og det er dumt at dette skal være debuten for mange. Det blir som å spise sushi på en skikkelig dårlig restaurant første gang du prøver det, smiler Landmark.

Selv om han mener både Ibsen og Strindberg kan vær vel å bra, tror han unge mennesker har lettere for å forholde seg til nyere historier som berører dem og som de kjenner seg igjen i.

— Teater skal være gøy og naturlig. Samtidig som man skal kjenne seg igjen på godt og vondt. Min kjepphest er å få folk til å snakke sammen og diskutere, sier han.

Ikke ute etter å sjokkere

Selv om Landmarks to oppsetninger så langt har vært av det noe groteske slaget, sier han selv at dette er tilfeldig og benekter at han er en mørk å dyster person som kun ønsker å videreformidle det brutale. Dialogen i stykket "Closer" er blitt omdiskutert. Her banner skuespillerne i annenhver setning og stykket inneholder både sex, sjalusi, utroskap, løgn og psykisk terror. Regissøren tror likevel både unge og eldre har godt av å se stykket.

— Jeg er overhodet ikke ute etter å sjokkere. Folk tåler mer enn man tror. Dette er faktisk måten mange snakker til hverandre på hver dag, og jeg føler stykket gir et bilde av hvordan virkeligheten hadde vært om alle hadde vært ærlige. En blir en flue på veggen i noe som er veldig intimt og jeg tror mange vil kjenne seg igjen. Likegyldighet er verre enn ondskap. I tillegg ville det blitt feil å sensuere noe som er en naturlig del av dette verket da vi oversatte det fra engelsk. Jeg mener teateret bør tørre å gjøre ting som "rocker" litt, og heldigvis har vi en teatersjef her i byen som tør det, sier Landmark.

Roser skuespillerne

Etter gårsdagens premiere-suksess kan ikke den unge regissøren få rost skuespillerne i teatergruppa Tortuga nok. Med i troppen er medstifter Fredrik Landmark og skuespillerne Ann-Ingrid Fuglestveit, Giuliana Consonni Blom, Geir Thomassen og Jan Øivind Fjeldal.

— Det er imponerende det de presterer. Vi har kun øvd i tre uker og det er utrolig mye dialog i stykket. Jeg var nervøs i forkant av premieren, men da de gikk på i går og jeg så hvordan de "tok" scenen med en gang, roet jeg meg med en gang, sier han.

Se Kristian på Morrakvisten på TV Sør i morgen kl. 09.00 og reprise kl. 10.00!

Les anmeldelsen av "Closer" her.